„Днес е важен ден за България. Рядко в парламента се взимат такива важни решения с дългосрочен резултат“, това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по време на дебатите по предложението за започване на преговори със САЩ за закупуване на самолети F-16.

„Начинът, по който се проведоха дебатите злепоставиха САЩ. Второ - злепостави и България пред европейските ни партньори. Трето вземат се неопределено количество пари за тази сделка от нашите и вашите пари. Четвърто това добави допълнително вода в мелницата на междуинституционалната война“, отсече Нинова.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес в парламента имаше много разгорещени страсти, а шефката на НС Цвета Караянчева нахока двама депутати от БСП. По същото време се разбра, че управляващи и опозиция искат премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев да присъстват в НС по време на дискусиите.

„БСП няма да подкрепи това решение“, отсече червената лидерка.

„Гласуването е предрешено и резултатът явно ще мине. Това стратегическо решение за България ще се вземе от ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Прилича ли това на нова управленска коалиция в Народното събрание? Позицията на БСП е последователна и ясна - за модернизацията на българската армия, за правовата държава - след като парламентът реши нещо, трябва изпълнителната власт да го изпълнява. За разумния баланс в харчовете на българския бюджет“, каза още тя.

БЛИЦ припомня, че преди да се качи на парламентарната трибуна, Нинова опъна голяма софра в парламента по повод рождения й ден, а председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов й направи най-уникалният подарък.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!