Като подигравка и грозно решение лидерът на БСП Корнелия Нинова определение съдебното решение, с което Джок Полфрийман излезе предсрочно на свобода.

Това е подигравка с жертвите, с техните семейства, с болката на тези хора, смята тя.

Това още по-остро поставяло въпроса за предложенията на БСП за промени в НПК. Нека спрем с това безумие, призова лидерът на социалистите. Тя определи решение като позор.

Решение на съда трябва да се изпълнява, коментира от своя страна патриотът Милен Михов за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. Нашите чувства са много остри и много категорични, подчерта той. Патриотите възприемали решението с изключителна болка, раздразнение. 

Смятаме, че този човек не се е поправил, този човек заслужаваше своето наказание и трябваше да изтърпи своето наказание, смята Михов. Учудени сме от решението на съда, сподели още депутатът. Още навремето, по мнението му, присъдата на Полфрийман била определяна като снизходителна.

БЛИЦ припомня, Джок Полфрийман излежаваше присъда от 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. Тогава австралиецът влиза в конфликт с група от над 10 души, сред които Монов и Антон Захариев, който е ранен. Полфрийман твърди, че групата на Монов е повалила на земята човек от ромски произход, затова той е реагирал и се е намесил. През 2009 г. прокуратурата поиска доживотен затвор за подсъдимия.

Полфрийман вече е осъждал България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, тъй като магистратите приемат, че е нарушена неговата свобода на изразяване. Той е председател на Българското затворническо сдружение за реабилитация, като не е наказван за нарушения в затвора и е награждаван за добро поведение.

На 18 май миналата година стана ясно, че Полфрийман се отказва от предсрочно освобождаване. На 17 юли тази година СГС отхвръли исканията за предсрочно освобождаване на Полфрийман. Вчера обаче Софийският апелативен съд го пусна предсрочно условно от затвора.