След подадената от мен оставка в нашия устав пише, че трябва да се свика Конгрес, който трябва да ме освободи. Настоявам за това трети месец. Това заяви пред Nova News Корнелия Нинова – председател на БСП в процедура на оставка.

„Моето желание е единствено да се спазва уставът и законът на страната“, подчерта тя.

„Съдът трябва да отсъди кой крив, кой прав“, добави тя.

Нинова беше категорична, че БСП ще участва на изборите: „Не можем да оставим партията без регистрация“.

Тя обясни как ще се случва регистрацията на листите за изборите.

 „Ще се действа по правилата. Листите се редят от областните съвети. Водачите се определят от Националния съвет“.

„Представляващия Националния съвет и партията, който и да е той след решението на върховния съд, трябва да ги внесе“, добави тя относно очакваното решение на съда за това кой да е председател на БСП, което трябва да излезе на 9 септември.

„Бях изключена на Национален съвет. Аз според устава не бива и не може. Този Национален съвет не беше легитимен“, заяви тя. По думите ѝ, на съвета са присъствали и гласували лица, които не са негови членове, например Велислава Дърева. Имало тройна покана те да напуснат, но било отказано.

"За нас това решение е нелегитимно и колегите Ченчев и Свиленски ще го обжалват", обясни тя.

Попитана дали, ако съдът я обяви за председател на партията, тя би одобрила Мая Манолова за водач на листа, Нинова отговори:

"Ако е номинирана от Сливен, Хасково или Кюстендил, както чувам, ще се обърна към социалистите в тези области дали я искат. Ако зависи от мен регистрацията. Ще се съобразя с мнението на социалистите, а не с мнението на няколко души, които са събрали някъде и са решили, че това е правилният ход".

„Борбата е за това дали ще се промени линията на политика и поведение на БСП. Дали ще се прегърне онзи неолиберален ляв подход в Европа, който първите неща, които пропагандира, са джендър идеология, повече санкции срещу Русия, повече мигранти“, посочи Нинова и припомни, че тя отдавна се бори срещу тези неща.

Другата битка, по думите ѝ, е „дали БСП ще попадне в ръцете на олигарси“.

„Натам се върви“, смята тя.

Според нея, Вигенин, Гуцанов и Зафиров са само изпълнители, чиито действия се дирижират от Кирил Добрев.

Нинова посочи, че е поискала справка от всички министерства и е получила информация за това, че едни и същи фирми са получавали поръчки в много министерства и агенции. Те са свързани с Кирил Добрев.

"Толкова ли в държавата няма други фирми? И как така те печелят всички обществени поръчки. При това, забележете, при всички управления", попита Нинова.

Това започнало по времето на Бойко Борисов и продължило при служебните кабинети на Радев, както и двете правителства с участието на ПП.

Нинова отхвърли твърденията, че стои в БСП заради постове: „Сигурно съм единственият човек в държавата, отказал да е председател на парламента и евродепутат. Не съм за постове“.

„Не напускайте БСП. Че има много желаещи“, обърна се тя към редовите членове на партията.

На въпрос дали ще се кандидатира за депутат Нинова отговори: „Разбирам, че всичките ми номинации досега от новото ръководство - старо, били задрасквани. И карали организациите да не ми пускат номинациите“.

"Да видим какво ще направи това голямо ляво обединение, което аз не намирам, че е такова", заяви тя.

"Какво голямо ляво обединение е това, след като вътре няма знаковите личности на бузлуджанци - Първанов, Георги Кадиев, Пирински, Петър Мутафчиев, Станишев, Ваня Григорова - новата звезда на лявото, която също не иска с тях? Какво ляво обединение е това? Новите лица са Мая Манолова, Румен Петков, Александър Томов и Татяна Дончева. Това е новото. Въпреки това пожелавам успех. Но не вярвам, че това ще даде енергията, от която има нужда лявомислещият човек", завърши Нинова.