„Най- належащият за решаване в момента проблем е безводието в над 300 населени места. Безспорно сушата е една от причините, но далеч не единствената. Има поне още четири:

  • Разпокъсана, неясна и безконтролна собственост на язовирите между 4 министерства, областни управители, кметове и частни лица.
  • Нарязаните и продадени за скрап от ГЕРБ Напоителни системи.
  • Стара и амортизирана водопроводна мрежа.
  • Частни ВЕЦ на недосегаеми лица, които черпят водни ресурси и трупат пачки за сметка на човешкото нещастие на над 200000 души. Спрете ги временно“.

Това заяви народният представител от „БСП за България“ Корнелия Нинова в свой пост в социалните мрежи.

Ето какво още написа лидерът на БСП в оставка:

„Днес зададох писмени въпроси на четирима министри и премиера колко са , на кого са, какво количество вода черпят в момента частните ВЕЦ. Щом ги получа, ще ги публикувам. Знам какво ще последва. Каква помия ще се изсипе срещу мен.

Знам колко големи и чии интереси ще засегна на депутати, министри, бизнесмени и на хора в БСП включително.  Не ми е за пръв път. Но избирам да застана на страната на хората, които живеят в нечовешки условия на 40 градуса жега месеци наред.

Що се отнася до първите три проблема, които изискват средносрочни и дългосрочни мерки:

Служебното правителство събрало министри и направило работна група. Не губете време и енергия. Накарайте министър Петко Николов да намери и да предостави доклада ми по този въпрос от времето, когато бях министър на икономиката и индустрията.

Тогава направихме работна група от всички заинтересовани министерства, агенции, областни управители, сдружението на общините. Там са описани проблеми и дадени решения. Този доклад изнесох и пред Народното събрание. Алармирах какво се задава. Уви, след падането на правителството никой не си мръдна пръста.

Ще публикувам доклада ми от 2022г. Дано бъде полезен и да се намерят управленци , които да искат истински да решат проблема на хората“.