Декларация от името на цялата парламентарна група на левицата по повод кризата около коронавируса и липсата на мерки направи в началото на пленарното заседание на Народното събрание за обсъждане на Бюджет 2021 лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя призова управляващите да оттеглят проекта си за бюджет.

„По искане на Парламентарната група на „БСП за България“ на 22 октомври Народното събрание, при това със завидно единодушие, решихме следното: в срок до 1 месец Министерският съвет да актуализира и приведе в действие Националния план на Р България за готовност при пандемия. Този един месец изтече, днес сме 24 ноември.

Правителството на Борисов не е актуализирало и не е привело в действие Националния план. Какво означава това? Първо, това е още едно доказателство, че когато Борисов управлява България, Народното събрание съществува проформа. Затова аргументирано твърдим, че той убива институциите, унищожава държавността и управлява авторитарно.

Колеги от ГЕРБ, вие подкрепихте това предложение преди един месец. Направете си изводите сами. Въпреки тежката криза, той отказва чрез Националния план да създаде ред, предвидимост и сигурност за хората. Правителството продължава да действа на принципа „проба-грешка“ и след това все някой друг е виновен.

Играят си политически игрички на гърба на народа. Вчера министърът на здравеопазването обяви нови мерки под условие, ако бъдат одобрени от Министерски съвет. Сега ще чакате два дни реакцията на хората, за да реши Борисов в сряда дали да бъде добрия и да отхвърли някои от тези мерки или да ги пусне“, заяви от трибуната Нинова и приведе аргументи:

"Ето ви доказателството: Вчера в 16:30 ч. премиерът заяви, че икономиката трябва да продължи да работи и не се налага никакво затваряне. Само половин час по-късно, министърът на здравеопазването обяви, че затваряте. Играете си на доброто и лошото ченге, докато хората умират по стълби и линейки между две болници“, критикува председателят на БСП.

„За да направите пълен хаоса в държавата, новите здравни мерки, които ще доведат до нов срив в икономиката и бедност за домакинствата, по никакъв начин не са подкрепени с помощ за бизнеса и с грижа за хората. Излизат много въпроси, които вълнуват хората – тези родители, които ще остават вкъщи, за да  гледат децата си - как ще бъдат компенсирани, ако са си взели платен и неплатен отпуск.

Или малките и средни фирми, които ще затворят – какво да правят, освен да обявяват фалити. Какво да правят близо 200 хиляди самоосигуряващи се лица, които отново няма да ползват никаква държавна подкрепа. С тези аргументи, искам да кажа, че бюджетът, който искате да гледаме днес, вече е неадекватен на новата ситуация. Спрете с това безумие. Има алтернатива, има други решения – разумни, спокойни, държавнически и с грижа за хората“, посочи Корнелия Нинова.

Тя отново настоя: „Предлагаме ви решения, ако искате ги чуйте - правителството да изпълни решението на Народното събрание и да актуализира и приведе в действие Националния план за действие при пандемия. Така ще се въведе ред и спокойствие, сигурност и яснота. За хората – как да реагират, къде да търсят помощ. За спешната помощ – къде да кара болниците. За болниците – как да организират приема и решението. Това ще създаде единно и държавническо, централно управление на кризата.

Второ, оттеглете бюджета днес. Той е вече неадекватен – правен при други обстоятелства. И ето защо настояваме за това.

Трето – ако в сряда мерките, които предлага здравния министър бъдат одобрени от правителството, то те да бъдат съчетани, в комплект и допълнени с нови социални и икономически мерки за подпомагане на домакинствата, семействата и бизнеса. Здравният план трябва да върви с икономически и социален план.

Четвърто – ако правителството изпълни това, отразете тези социално-икономически мерки в бюджета и го внесете отново. Всичко друго е допълнителен хаос, допълнителен срив в здравната система, допълнителен риск за живота и здравето на българите, гарантиран срив в икономиката без компенсации и гарантирана бедност на българския народ.

Ако продължите да реагирате на кризата както досега, ще оправдаете думите ни, че вие сте една от причините за нея“, предупреди от трибуната на народното събрание Корнелия Нинова.