„Депутати от ПГ на „БСП за България“ внесохме предложение до Народното събрание да възложи на Министерски съвет включването на диазотния оксид /райски таз/ в списъците с наркотични вещества, съгласно чл. 3, ал 2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите“.

Това заяви народният представител от „БСП за България“ Корнелия Нинова по време на изслушване в парламента във връзка с разпространението и употребата на райския газ от непълнолетни.

„Правим изслушване по един изключително важен въпрос за нашите деца – чу се, че има нужда от промяна в закона, че ако той има празноти, има нужда от допълнение.

Да припомня, че сега действщия закон е приет през 2022 г. в последния ден на 47-то Народно събрание по мое настояване като вицепремиер тогава и внесено от нашата парламентарна група. Тогава беше и първият случай на отравяне на дете с райски газ“, припомни Нинова и подчерта:

“Сега действащата уредба забранява продажбата на райски газ и пълнители в него, включително и онлайн на лица под 18 години на територия на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви, организирани за ученици, на обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, в закрити обществени места, в открити обществени места, с изключение за медицински цели и хранително-вкусовата промишленост”, посочи Корнелия Нинова.

“Пълна забрана за продажба. Законът е добър. Но, контролът върху изпълнението на закона? Видяхте днес висша форма на демонстрация на липса на държава, на незаинтересованост, на прехвърляне на отговорност. Единият министър казва: аз съм за това да влезе в списъка на наркотични вещества, другият казва: не, това не е наркотик”, добави народният представител от “БСП за България”.

Нинова посочи: “Няма воля да се реши този проблем, защото става въпрос за мафия, става въпрос за организирана престъпност, става въпрос за милиони, които се печелят от тази организирана престъпност за сметка на здравето и живота на децата ни. Това е и трябва да си го кажем в прав текст”.

Тя реагира с реплика министъра на здравеопазването: “Абсолютна небивалица! Как може да очаквате мафия, която продава нелегално наркотично вещество или райски газ да ви внесе 1 процент от тези продажби в бюджета за здравни цели? И се вайкате пред нас защо този 1 % не влизал?  Те го продават нелегално – как да ви внесат 1 % в данъци във финансовата система?”.

Корнелия Нинова оспори аргументите, посочени от министрите: “Казахте, че е проблем вносът за хранителната промишленост и за медицинска дейност. Никак не е проблем вноса – проблемът е реда в България на този внос. Искам да ви прочета един отговор на въпрос от министъра на финансите Асен Василев от 21 март 2024г., на наш въпрос какъв е проблема с вноса на райски газ: „Количествата и мерната единица на ниво стока райски газ не е задължителна в митническата вносна декларация. За тези стоки не се извършват митнически формалности“.

Е, как очаквате да хванете, че някой внася райски газ, като той не се декларира в митническата декларация и изобщо не се проверява, няма митнически формалности”, посочи Нинова.

Тя посочи като първа задача – промяна в Закона за митниците и това нещо да се декларира, за да може да се проследи.

“Вторият аргумент, който казвате, че ви пречи – вносът за хранителната промишленост, който бил огромен. На кого ги говорите? Като се внесе за хранителната промишленост отива в склад, от склада тръгва да се разпространява и се фактурира. И МВР, и финансите като се хванете за ръце и си свършите работата, по пътя на фактурите, ще проверите къде отива.

И ако отива в завод за захарни изделия – 5 кг, а са внеесени 20,  търсете останалите 15 къде са отишли. Елементарен начин на проследяване на фактуриране на внос на стока. Макар, че не влиза в митническата декларация, тя все пак върви чрез фактури”, подчерта Корнелия Нинова.

Тя посочи и едно противоречие: “Според министрите това не било наркотик. Но забележете – чакат ЕК и европейския център за наркотици и наркомании да каже, че е наркотик и тогава ние ще го впишем в списъка.

Пак ще чакат някой отвън да им казва как да си спасим децата от болести и от смърт. Не може ли един път сами да си вземем съдбата в свои ръце и райският газ се сложи в списъка за наркотици – така, както направиха Великобритани, Франция, Дания и Ирландия. Те не чакаха ЕК да им кажат дали е наркотик или не, за да изпълняват пак каквото началниците им кажат”, посочи народният представител от “БСП за България”.

“Очевидно ,че този съвет по наркотиците се ослушва, че там имат противоречие министрите и участниците в него, аз не изключвам и лобистки интереси, за да няма желание райският газ да стане наркотик.

Затова, ние, депутати от ПГ на „БСП за България“ внесохме предложение до Народното събрание: Възлага на Министерски съвет включването на диазотния оксид /райски таз/ в списъците с наркотични вещества, съгласно чл. 3, ал 2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите”, заяви от парламентарната трибуна Нинова.

По думите й не за първи път парламентът ще вземе инициативата в свои ръце и ще възложи на Министерски съвет да свърши определена работа. “Става въпрос за поправка в наредбата, която се приема от МС и те са органът, който може в тази наредба да допълни райският газ, да го сложат като наркотично вещество, както направиха редица европейски държави, а не да чакат наготово някой да им нареди отвън.

Става въпрос за спасяването на бълтгарските деца и се надявам, че ще ни подкрепите, когато това решение влезе в зала”, заяви Корнелия Нинова.