Всички в село Мрамор се питаха от къде се появи конят, който възседна Корнелия Нинова. Единственото, което се разбра за него е, че се казва Майки, пише столичен ежедневник.
“Мноооого красиво животно! Благодаря на домакините и организаторите. Беше страхотно преживяване!”, написа Нинова и остави нацията с усещането, че Майки поне й е предоставен от местните.

“Точно обратното. Ние нямаме конни бази в селото. Този кон дойде заедно с треньор и с госпожа Нинова отнякъде и след като свърши ездата й, двамата си тръгнаха с животното. Местните дори се чудеха кой е човекът и кой е конят с лидера на БСП, тъй като конят така и не бе включен в нито едно от състезанията на празника”, разказаха от кметската администрация в с. Мрамор.
 

От администрацията са в почуда защо Нинова не е взела някои от конете в селото, а е довела свой. Причината за това е от съображения за сигурност. Майки не е за езда, а е впрегатен. Което от своя страна го прави изключително кротък и качвайки се на гърба му, Нинова не рискува да я хвърли. 

30 хиляди лева струва кон от фризийската порода, какъвто е Майки. Конят, който всъщност е кобила, е от столичната база “Хан Аспарух”, а треньор й е Христо Георгиев. Именно той събрал очите на местните в селото, като се появил с поводите на животното и накарал червената фурия да възседне враната красавица.

От БСП разказаха, че Нинова за пръв път видяла животното на площада в селото и никога преди не се е качвала на яката му гърбина.

“Госпожа Нинова за пръв път се качва на такова огромно животно. Кобилата се казва Майки, на 11 години е и идва от Холандия. На ден изяжда по 8 кг гранули, половин бала сено и половин бала слама”, разказаха от пресцентъра на Столетницата.
 

Въпреки че язди от малка и дори се е опитвала да яха кон без седло, самата Нинова признава, че още не е съвсем в свои води на гърба на подобно чудовище.

Затова и най-вероятно от конна база “Хан Аспарух” са решили да й дадат именно фризийски кон - животното не е ездитно, а се използва за впрягане и теглене, което личи и от масивното му телосложение. Майки заради кроткостта си се ползвала от базата като атракция по партита и сватби, разказаха още запознати.