С гражданските организации обсъдихме възможността да се обжалва по съдебен ред решението на КЕВР за увеличаване на цената на природния газ. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след среща с граждански организации заради повишаването на цената на природния газ, информира "Фокус".
По думите на Нинова такава възможност има и ще бъде обжалвано решението от федерацията на потребителите следващата седмица. Ще подпомогнем с наши юридически съветници процеса на подготовка на жалбата“, коментира тя.

По думите ѝ мнението на гражданските организации за решението на КЕВР е, че комисията не е регулиращ орган и няма предвидимост в действията ѝ. „Няма прозрачност и е лост за защита на монополите.

Очакват от нас и ние поехме този ангажимент в първите дни от работата на новия парламент да поканим Комисията в парламента и да направим една много широка дискусия, като поканим и тях, за да може комисията да изложи мотивите си и да стане една обществена дискусия, на територията на парламента, каквато не се състоя в КЕВР“, каза Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че в следващия парламент БСП ще настоява отново да съществува Комисията за наблюдение на дейността на КЕВР. „Знаете, че в предишния парламент имаше такава, ще настояваме и в следващия да има такава“, коментира Корнелия Нинова. 

БСП ще даде оценка на служебния кабинет, когато му приключи работата. Нинова коментира, че не е работа на служебния кабинет да прави промени в Изборния кодекс, още повече при избран вече парламент.

„Радваме се, че оттеглиха законопроекта. Поздравяваме ги за това и чакаме началото на Народното събрание, където една от първите ни работи ще бъде да обсъждаме в пълен комплект изборното законодателство“, каза лидерът на БСП.

Нинова заяви, че отношението на БСП към служебния кабинет е принципно. Тя отчете, че има действия, които съвпадат с политиките на БСП, и такива, които не съвпадат, и даде пример с промените в Изборния кодекс. „Става въпрос за едно абсолютно принципно политическо отношение към дейността на служебното правителство“, каза Корнелия Нинова. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!