"От по-различна позиция влизаме в тези избори, защото последните 10 -12 години влизаме в ролята на опозиция, която критикува ГЕРБ. Сега влизаме от позицията, която е управлявала и е изпълнила част от обещанията си. Вече хората могат да ни оценяват по реални резултати, най-вече в икономиката и социалната политика. Подкрепихме работници, пенсионери, млади семейства, увеличихме майчинството". 

Това заяви Корнелия Нинова в ефира на Нова нюз. 

"Прави ми впечатление, че всички се хвалят с това, което БСП направи. Те ни критикуваха, че сме парцелирали министерствата. Всичко това се случи благодарение на БСП. Фактът, че всички колеги се хвалят с това, означава, че ние сме си свършили работата", добави тя. 

Таван на газа и колко ще струва

"Ще струва различно всеки месец, защото виждате, че газът за септември имаше една цена, за октомври ще падне с една трета. Но смисъла за таван на цената за бизнеса и потребителите е да помогнем на фирмите да преодолеят кризата и да спасим домакинствата през зимата. Това вече е добра европейска практика. Такива има в Испания и Португалия. Без лява партия в управлението хората по-трудно ще минат през кризите. 

"В редовното правителство ние замразихме цените на тока за домакинствата по настояване на БСП,. Много бяхме критикувано, но преведохме домакинствата по-лесно през трудния период", припомни лидерът на БСП. 

"Газпром" и алтернативата 

"Против сме шистовия газ в житницата на България. Ако трябва да се разработват такива находища, има такива възможности в Черно море. Ние сме за разговори с всички доставчици за най-евтина и сигурна доставка,. Що се отнася до Газпром, трябва да се възстановят разговорите по дипломатически път, да се възстановят доставките по сегашния договор. Санкциите срещу Русия вредят на Европа, а не на Русия. Преди дни в. "Гардиън" писа, че Русия печели над 40 милиарда долара. Те ще намерят изход, увеличават износа на петрол към Индия и Китай. Те ще се оправят, проблемът е при нас", каза Нинова. 

"Тези санкции вредят повече на европейските народни, отколкото на Русия. Затова пътят е за премахването на тези санкции и възстановяването на диалога", подчерта тя. 

Днес прочетох в един сайт мнение на австрийският външен министър, който казва, че трябва да започва да е мисли за премахване на санкциите, ако Москва се обърне към Европа. Надявам се европейските и българските лидерите да осъзнаят, че това е правилният път", каза още тя. 

Не можеш да наложи таван на продавача, на който да му купиш стоката, категорична бе Нинова. 

Проверките в ДАНС и министерството на енергетиката във връзка с газа

"Изпитвам липса на информация, точна и конкретна. От кого, на какви цени, оскъпява ли се цената. Има дефицит на информация, ясна конкретна и прозрачна. ДАНС да проверят и да излязат с резултати", каза Нинова. 

Ще иска ли БСП удължаване на дерогацията за руския петрол 

"Да, това е позицията ни и от преди. Ние сме последователни и ясни, водим се от българските интереси. Остава и петрола да спрат или да е на по -висока цена, тогава ще изпитаме още по-тежки последици. Ще продължим дерогацията, всичко зависи от кризата. Надявам се войната да приключи д края на годината", каза Нинова. 

Замразяване цените на ток и парно 

"По отношение на бизнеса, компенсациите за тока трябва да продължат. Притеснителен е факта, че подкрепата изтича в края на септември и няма решение на кабинета дали тя ще продължи. За нас е категорично. Помощта за тока за фирмите трябва да продължи до края на годината. Пари има. Ние сме за замразяване на цените на газ парно и вода и разликата да бъде поета от държавата. Не само в леви правителства. Това ще помогне и на икономиката, и на семействата", каза Нинова. 

Безплатни лекарства за деца до 14 г. и учебници 

"130 милиона лева. И безплатни учебници до 12 клас - 50 милиона. Източникът е само един - икономически растеж. Оставихме икономика, която беше оценена като първата в Европа по промишлено производство. Притеснително е , че НСИ само месец по-късно отчита спад.

Той се дължи на политическата нестабилност, неяснотата около преговорите на служебния кабинет с "Газпром". За икономиката най-важното е предвидимостта, за да могат фирмите да си залагат разходите. Хаосът е най-лошият вариант за икономиката. Затова нека да кажем, че има таван, че ще подкрепим с компенсация за тока до края на годината. Това ще даде голямо спокойствие и глътка възраст за развитие на икономиката", каза Нинова. Повишаване на данъците не се налага, категорична бе тя. "Повишаването им в тази криза е политическо безумие. Досега ние намалихме данъците на младите семейства. В нашата програма предвиждаме необлагаем миниум, който да е прага на бедност", добави Нинова. 

МРЗ трябва да е 850 лева за 2023 година, 50% средната заплата. Тя трябва да расте всяка година. Искаме преизчисляване на пенсиите с нов осигурителен доход и увеличение на вдовишката добавка до 30%, подчерта лидерката на БСП. 

Овладяване на инфлацията

"Почти всичко , за което говорихме, е част от програмата за овладяване на инфлацията. Всичко това трябва да се гледа в комплекс. Помощта за бизнеса и силната социална програма. Липсата на предсказуемост е най-голямата опасност за бизнеса, високите цени на енергоносителите", каза Нинова.