Решенията за пенсиите не са взаимноизключващи се, а взаимнодопълващи и възможни - важно е воля дали има. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

По думите й едното представлява трайна мярка, а другото представлява антикризисна помощ. "Големият въпрос е защо не искате да ги приложим и двете?", попита още Нинова.

"Уважаеми български граждани и пенсионери, сигурно сте объркани какво се случва в парламента последните дни. Съвсем логично е да сте объркани от този хаос, който настъпи.

В момента не се търси решение на въпроса и как да станат нещата, а започва да се прехвърля отговорност от група на група и да се търси виновник защо не става.

Ние няма да си позволим да нападаме и да даваме оценки, но бихме искали да е ясна нашата позиция от начало докрай по отношение на няколко въпроса.

Първо, необходима е актуализация - спор, който се води вече седмица. За нас категорично - да. Заявили сме го на 21 април. Актуализация е задължителна, защото така се прави в правова държава. Когато има излишък в бюджета и допълнителни приходи - тук е мястото, където те трябва да се преразпределят.

Няма никакво значение кой го прави, дали е уважаван служебен кабинет или неуважаван редовен. Няма никакво значение кой е премиер - ако мислиш за държавата и за правовата държава се прави така", каза още Корнелия Нинова, цитирана от  Фокус.

Тя заяви, че БСП са предложили на трите партии на протеста да се съберат и да направят мнозинство за актуализацията на бюджета. "Не се получи. Едни отказаха да дойдат, други определиха тези срещи като излишен пиар.

Предупредихме, че ако няма мнозинство за бюджета, ще стане хаос", каза още Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП обърна внимание, че има риск за държавата, защото плаващите мнозинства са опасни за крайните решения, но според нея все още има надежда.

"Позицията на БСП в 43-ото, 44-ото, 45-ото и 46-ото Народно събрание е само една и съща - преизчисляване на всчики пенсии със средноосигурителен доход за 2018 г.", подчерта лидерът на БСП.

Тя заяви, че следващата стъпка, която БСП е подкрепила и няма да отстъпи от това е преизчисляването на пенсиите, увеличаване на минималната пенсия и вдигане на тавана за максималната пенсия, предложена от служебния кабинет, както и помощта от 120 лв. към пенсиите като антикризисна мярка.