Категорично сме против да се разделя Европейският съюз на две или на три скорости. Искаме ЕС такъв, какъвто желаехме, когато влязохме – единен съюз на равноправни народи, общ наш дом, а не разделение между едни държави, които са по-развити и такива, които са по-изоставащи. Това заяви в събота вечерта във Велико Търново Корнелия Нинова, лидер на ПП БСП и вицепрезидент на Социалистическия интернационал.
Тя изрази категорична позиция, че партията ще се бори за запазването на ЕС и неговото усъвършенстване, съобщава "Труд". 

„Вярно е, че има нужда и от промени. В сегашното си състояние Съюзът оставя много въпроси, на които няма отговори. Например – бюрокрацията, чиновничеството, службата на корпорации и корпоративни интереси, а не на интересите на обикновения европейски гражданин, темата за бежанците. Това са все важни проблеми, които трябва да бъдат разрешени, но ние не смятаме, че решението им е разделянето на Съюза. Ако това се случи, ще бъде началото на края на ЕС“, коментира Корнелия Нинова.

На въпрос кой ще отстоява позициите на България, след като нямаме еврокомисар, лидерът на БСП подчерта, че има служебно правителство и президент. „Президентът Румен Радев вчера участва в разговорите в Брюксел, така че има кой да изразява позициите на България. Първата стъпка е да има нормален диалог и да се чуят аргументи, а не да се поставят условия от страна на „големите“ държави като Германия и Франция към малките държави. Трябва да има разумен диалог като между равни хора и лидери на държави членки на Европейския съюз“, подчерта Корнелия Нинова.

Пред препълнената зала с членове и симпатизанти на БСП в старата столица, лидерът на БСП представи основните приоритети в партийната предизборна програма. „Българско производство, български фирми, български стоки на българската трапеза! Ще защитаваме българския интереси.Вижте лидерите на други европейски държави като Полша, Унгария и Чехия, които държат на родното производство. Затова БСП ще внесе закон, чрез който 50% от стоките които се предлагат в големите вериги, да са българско производство“, обяви Нинова.

Тя уточни, че ще бъде сложен таван на субсидиите на земеделските производители. „Не може средствата от ЕС да се разпределят между десет големи производители. Парите трябва да се разпределят справедливо- между зеленчукопроизводители, производители на мляко, месо, плодове.

ГЕРБ довършиха българското образование със Закона за предучилищното и средното образование и ние ще искаме отмяната на този закон. Един учебник по един предмет за един клас, издаден от БАН. Да бъдат отново разкрити професионалните техникуми и държавата да поеме издръжката на техническите специалности. Студентите, бъдещите инженери да не плащат такси. Моите уважения към философи, психолози, пиари и имиджмейкъри“, изтъкна Корнелия Нинова.

Относно външната политика, тя заяви, че това е политиката за чест и достойнство на страната ни. „ГЕРБ подкрепиха СЕТА и отнеха суверенитета ни. ГЕРБ четири пъти подкрепиха санкциите срещу Русия, от които досега сме загубили над 1 млрд.лв. Това е лицемерие. Защо нашите стоки да не могат да се продават на руските пазари, докато други държави от ЕС разкриват заводи в Русия?", допълни още Корнелия Нинова.