“Много от вас ни помогнаха да подготвим заедно мерките за младежка политика. Благодаря ви. Заедно можем и да ги изпълним. Има възможност младите хора да се развиват в България. Знам какво очаквате от нас и как да го направим.” Така се обърна лидерът на БСП Корнелия Нинова към младите хора в Хасково, където беше заедно с кандидатите за евродепутати от “БСП за България” Елена Йончева, Цветелина Пенкова и Емил Георгиев.

Тя каза още, че каквото и да се направи , ако не се реши демографският проблем, след това няма да има за кого да се прави. “6400 лева еднократна помощ при раждане на второ и трето дете от работещи родители, които са се осигурявали, е възможна помощ от държавата. Тя ще й струва 30 млн. годишно - нищожна сума на фона на безкрайните кражби и на вятъра изхарчени пари от бюджета. Втората възможна мярка е построяване на детски градини. Унижението- да се редите на опашки, да пазите места по списъци и накрая да изпаднете от класацията- ще бъде спряно”, коментира Нинова.

Тя отбеляза, че в повечето европейски държави има диференцирана ставка на ДДС. “Три пъти настояваме, внасяме законопроект за намаляване на ДДС върху детските храни. Управляващите го отхвърлят. Знаем, че ви е трудно със закупуването на жилища. В редица европейски държави се прилага облекчено кредитиране на млади семейства за закупуване на първо жилище. Ще го направим и тук. Втора година се борим и в България за европейската практика ” културен чек”- на всеки българин до 18 г. държавата да осигурява чек за книги, концерти, изложби. Би струвало 60 млн. лв., но дава на младите българи знание, духовност, уважение към българската наука и култура.”- изтъкна председателят на БСП.

Тя припомни, че друга важна тема е- чистата, зелена, екологична среда. “Почти във всички големи градове увеличиха цените на билетите за градския транспорт, но продължаваме да дишаме най-мръсния въздух в Европа. Веднага някой ще каже- откъде пари? Пари има, но от една страна се преразпределят погрешно, от друга- сивата икономика и корупцията на властта ги поглъщат. Спирането на течовете, преместване на акцента към младите и държавна политика по демографията, с конкретни действия, е решението на въпроса”, каза пред младите хора от Хасково Корнелия Нинова.