Социалистите се събират днес на четвъртото си заседание на 49-ия конгрес, за да приемат предизборните си документи - както визията си за страната, така и визията си за Европа.

Снощи червените се събраха в ресторанта на хотел "Рамада", където соцлидерката даде предконгресен банкет за всички делегати. Не всички обаче щели да се отзоват на поканата и това щяло да послужи за ориентир за преброяване на съмишлениците, пише Канал 3.

800 делегати на форума ще се регистрират в НДК в 10.00 сутринта, но не традиционно в Зала 1, където друг път текат червените конгреси, а в залата на европредседателството. Именно в Зала 3 само преди седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събра своите на национална среща и ги предупреди да внимават, за да не им светне синята лампа. Дали пък Нинова ще светне червената лампа на партийната опозиция, предстои да видим. Лидерката на БСП първа ще вземе думата на днешния форум, като е подготвила подробен едночасов политически доклад.

Предварителните сондажи сочат, че не се очаква остър сблъсък между вътрешната опозиция и Нинова, тъй като той не е отчетно-изборен конгрес и няма как да се иска смяна на лидера. Твърде възможно е обаче различните лобита да се сблъскат по време на обсъждането на предизборната платформа на БСП за участието в евровота и покрай интригата в партията, която върви от седмици - със или без президента на ПЕС Сергей Станишев в листите, въпреки че реденето не е в дневния ред.

На червения пленум преди две седмици социалистите поставиха няколко червени линии, които не бива да се прекрачват при номинирането на левите кандидати. Сред тях са позицията на БСП срещу Истанбулската конвенция и срещу миграционния пакт на ООН. Въпреки че Нинова обяви, че всички шестима евродепутати на БСП/ПЕС имат място в листата, според начертаните разломи президентът на европейските социалисти Сергей Станишев и Георги Пирински са пред дилемата дали да се съобразят с партията си у нас, или с позициите на ПЕС.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!