Това е истина и се позовавам само на факти. Заслужават го. Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова в ефира на bTV относно острите си думи на старта на новата парламентарна сесия.

"Да започнем от Шенген. Всички сме работили за това. Това, което направиха, е предателство към труда на толкова много политици. Водата и въздухът са унижение за България. Само 3% от стокообмена с Шенген е по въздух и вода, като повече от половината е внос. Сухопътните граници е истинската цел на България", каза Нинова. 

"Загубите за икономиката са между 3 и 8 милиарда лева. Приключвам с това. Да не говорим за опашките с Гърция, където страдат хора", добави тя. 

По нейните думи, щеше да е по-приемлив вариантът, ако бяха казали така: От март по въздух и вода, от юни или ноември - по суша.

"Предвид на предстоящите процеси в Европа - избори, смяна състава на ЕП и ЕК, пълноценното ни приемане става бъдещо несигурно събитие, не се знае кога. Това е унижение, предателство. Това срещу условието да приемаме бежанци по Дъблин", обясни Нинова. 

Лидерката на БСП разясни, че спрямо сегашния момент две неща са по-различни  - дъблинското споразумение не работи и нито една държава, която е първа, на пресичане на бежанец, не приема обратно. 

"Единствената държава, която принудително ни карат, да го приложим, сме ние. Следващото, което не се коментира, е много важно, че Европа приема нов регламент за мигрантска политика. С този пакет Дъблин се отменя след 3 месеца. Австрия и нашето предателско правителство искат за 3 месеца да се натъпчем с бежанци.

След 3 месеца няма да ги има тези правила. Австрия си решава вътрешния проблем. Справедливо ли е? При условие, че всички признават, че сме изпълнили всичко преди години. Отнасят го грубо казано България и българския народ. Ние сме равни на другите европейски народи", категорична бе Нинова. 

Да признаят с това решение, че ние сме втора ръка народ, е наистина предателство към България, добави тя. 

Нинова цитира и документи.

Според тях, трябва да приемем неограничен брой бежанци по Дъблин, имаме 3 дневен срок за отговор, трябва да ги приемем в срок от един месец.

"На 30 декември бе внесен нов закон за бежанците и убежищата. В него залагат да ги приемем, образование, здравеопазване, къщи, стават получатели на цялата социална помощ и подкрепа, която съществува в България. И последно, смятат да ги интегрират в различни общини, защото са изпратили запитвания до кметовете, а в закона е записано, че те ще влязат в интегрираните планове на общините.

Кметовете трябва да им осигурят жилище, образование, медицинска грижа, но в бюджетите на общините няма средства за това. Кметовете са настръхнали", разкри Нинова. 

Тя отново подчерта, че това решение освен антиевропейско, е и антидемократично решение. "Има решение на парламента от 2018 г., което задължава МС да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти", припомни тя. 

По думите ѝ, въпреки, че цялата атака заради бежанците и Шенген е насочена срещу ПП и ДБ, отговорност за нея имат и ГЕРБ.

"Не, че не са си за атака, не е луд, който яде баницата, а който я дава. Те върнаха Борисов на бял кон във властта, те са виновни. Но цялата външна политика е в ръцете на ГЕРБ - председателят на комисията за външна политика е Борисов, а Габриел е външен министър.

Отговорността за това решение е много повече в ГЕРБ, отколкото на ПП и ДБ. Едва ли Борисов обаче е чел тези документи. Той е чел една книга през живота си", каза Нинова. 

Според нея попълването на регулаторите е закъсняло действие, но не трябва да се прави и по начина, по който в момента управляващите го правят. 

"Това са факти. Кой отиде в БНБ? Две ярки политически фигури. Кого излъчват днес за конституционен съдия - ярка политическа фигура. Те си го казаха политически квоти на три - ПП, ГЕРБ, ДПС. А регулаторите трябва да са независими, през следващите 7 години те ще регулират какво ли не. Ако пратиш там политически лица, те ще взимат политически решения. Ще се мачка бизнес, ще се дават пари на други бизнеси", обясни Нинова. 

По думите ѝ предстоят назначенията в КЗК, КФН. "Разпределят си порциите на властта. Овладяват държавата така, че да си гарантират, че дори да паднат от власт, тези органи ще ги пазят. Ще предложим наши кандидатури. Имаме експерти", каза още лидерката на БСП. 

Нинова коментира и желанието за бързото закриване на Държавната консолидационна компания.

"Според мен замисълът на ДКК е да се съберат държавните дружества в една обща компания и твърдя, че ако това нещо се управлява добре, то може да носи ползи.

Докато ние бяхме с екип там, държавните дружества за 7 месеца си платиха дивидентите, започнаха да връщат кредити, увеличихме заплатите на работниците, излязохме на печалба. Станахме първи по индустриален ръст в Европа. 

Сега, ако искаш да крадеш от този пул от държавни предприятия, това е друго. Според мен, като замисъл да има такова обединение на държавните дружества и да има държавна политика, е правилно.  

Опасявам се да не би зад това бързо закриване на ДКК да стои замисъл за замитане на следи. Там има едни 500 милиона за язовири, от които нито един не е ремонтиран", каза Нинова.  

"Бихме, ако някой ни е казал за това", каза Нинова на въпрос, дали БСП би се присъединила към жалбата срещу конституционните промени на ИТН и Възраждане.

По нейните думи никой не е поканил нейната партия. "Прави се умишлено, дърварски, за да ударят БСП. Виждам какви изявления правят. Че БСП не иска, БСП са петото колело в управлението. Кой го казва това? Който гласува така, както Деси Атанасова си е вдигнала химикалката. От контролирана опозиция акъл не искаме. С модела ГЕРБ сме се заборили, отпреди да съществуват ИТН и Възраждане. Елате говорете, ние не сме врачки, за да знаем", каза Нинова. 

"Дали сме оценка за тези промени. Това е предателство към националния суверенитет заради двойното гражданство. Съдебната промяна е политическо овладяване на прокуратурата от мнозинството в момента", каза още председателката на БСП. 

 

 

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук