Темата на Конгреса беше изместена към лидерския въпрос. Получих критики, някои от тях много разумни. Не съм безгрешна. Човек трябва да чува и да се коригира. Но някои от тези критики и препоръки не приемам категорично. Чух препоръка, че се очаква да покажа как ще направя партията конкурентноспособна на политическия пазар. Това отказвам да го изпълня. Политиката не е пазар, а левите идеи не са стока. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в доклада си пред 49-ия Конгрес на столетницата.
„Според нея темата идва на дневен ред година и половина по-късно, защото  БСП е дала отпор на съществуващия модел на завладяната държава. „Защото отказахме опозицията да бъде нахранена с постове от управляващите  и да бъде опитомена от Бойко Борисов. Защото разклатихме сериозно управляващите. Защото дойде време да представим истинската алтернатива, а не поредната фалшива. Това, което ни се случва днес, е втората фаза – опозицията не може да бъде нахранена, значи трябва да бъде разбита от нас”, отсече тя пред събралите се в залата делегати.
 
„През медиите наши другари ме информираха, че днес се явявам на тест накъде ще бутам партията. Ако усетите, че партийният ви лидер се е скрил от вас, за да бута партията, махайте го веднага, защото не става. Лидерът стои отпред и поема първия удар, но само ако има зад гърба си силна и единна армия. Знам, че сте тази силна армия. Благодаря ви за това. Ако усетите, че лидерът ви се е фиксирал в личното си оцеляване, също го махнете. Такъв лидер ще ви предаде”, каза още тя.

„Няма да искам вот на доверие, за да се укрепя. Няма да го направя. Доказах, че не съм за пост, когато отказах председателското място в парламента.  Ако мислех за себе си, щях да подам оставка, да идем на пряк избор в партията и щях да го спечеля. Щях да се върна след 2 месеца и отново да съм председател. Но председател на какво? На една партия, в която 2 месеца лобита са ровили сред вас в организацията. На кой лидер му е нужна такава партия?

Ето защо, мислейки за партията,  ви казвам: нямам дребна амбиция за лична облага и пост, но имам голяма амбиция – да променим България. Аз мога това- да ви дам самочувствие, че можем да управляваме по-добре България, че вие сте победители, защото сте . вие сте единствените, побеждавали ГЕРБ в тази държава.

Не искам просто власт. Искам този свят да се промени”, завърши под бурните аплодисменти на залата Корнелия Нинова.