"Чух новината. Ще изчакам да се запозная. Официално да дойде това решение. Ще говорим с колегите от АВИОНАМ. Ще информираме. Този частен случай трябва да го сложим в голямата картина. Вижда се, че режимът на санкции и контрасанкции не е работещ, страдат и двете страни. Трябва да се търси мирно решение на конфликта в Украйна", така лидерът на БСП и икономически министър в оставка Корнелия Нинова коментира новината за спирането на лицензите на две български ремонти предприятия

"Трябва да спре тази стагнация в икономически план. Конфликтът трябва да се реши по мирен път", допълни Нинова пред bTV.

"Ако президентът Румен Радев реши да даде третия мандат на БСП, ще го вземем. Не предявяваме претенции, не искаме и не сме заявявали такова нещо. Ако реши да го даде на нас, ще говорим с всички. Има потенциал. Бяхме коректен партньор, всички го признават. Бяхме диалогични", сподели още тя. 

Гореща версия: Третият мандат отива в БСП, защото...

Нинова увери, че диалогът между БСП, "Демократична България" (ДБ) и "Продължаваме промяната" (ПП) е гарантиран.

"Имаме основата за политики и съгласие между трите партии. Кабинетът трябва да има подкрепа от парламентарни групи. С Кирил Петков, Христо Иванов и Асен Василев си говорихме, че има хора, които са експерти, а не политици и сме спирали Министерски съвет (МС), за да вземем политическо решение.

Експертен кабинет не ни се струва добре за този тежък период. Има шанс за правителство", обясни още вицепремиерът в оставка.  

"За пръв път от 15 години, откакто сме член на Европейския съюз (ЕС), сме на първо място с добра новина. Не по корупция, а ръст на индустриалното производство - 20%.

Вицепремиерът Нинова: За първи път сме №1 по индустриално производство в ЕС

Дължи се на няколко неща. Спряхме рекета върху бизнеса, който върлуваше 10 години. Ограничихме кражбите и течовете. Държавата стана партньор на икономиката и бизнеса. Бизнесът положи усилия за реорганизация. Тези компоненти доведоха до този резултат.

Вече чух, че било от износ на оръжие. Изненадващо, ето къде расте - добив на въглища, напитки, енергийни напитки, хартия, добив на метални руди, лекарства и т.н.", разкри тя. 

"Има тенденция на ръст в индустриалното развитие, което показва, че това правителство е водило правилна икономическа политика. Падна правителството заради лоши икономически показатели. Очевидно не е заради това. От 11 години има 30,8% повече износ от България. Това е промяна на модела на правене на политика", каза още вицепремиреът в оставка.  

"Ето сега ще кажа нещо, което не съм казвала - когато ме избраха за министър на икономиката, едно от първите ми обещания беше да докажа, че държавните предприятия могат да работят и държавния сектор не е лоша дума. Това не е откритие, а е работа. Доказах, че това може да се случи.

Миналата година са начислени дивиденти на държавните дружества, които трябва да платят - около 29 млн. 18 млн. са платени. Могат ли да си плащат дивиденти? Могат, ако има кой да ги управлява добре. Преди са имали пари в размер на 35 млн., а сега имат за 40", посочи тя.  

Нинова обясни, че има и предсрочно върнати кредити и намаляване.

"Изводът е, че промяна има и статистиката го доказва. Държавната собственост може да се управлява разумно и да носи дивиденти. Подобриха се социалните параметри. Борисов, който всеки ден ходи и обяснява, че е катастрофа, фалирахме. Фактите се отчитат и се представят на правителството", каза тя.

"С актуализацията на бюджета, към 20-те милиарда социален бюджет прибавихме 2 млрд. Вчера увеличихме броя на семействата, които ще получат енергийна помощ. Ако трябва да обобщя - добро управление в последните 6 месеца, оставяме стабилна икономика. Трябва да направим редовно правителство, да има парламент и да затвърдим тези неща", допълни Нинова. 

Министърът на икономиката в оставка потвърди, че ще отиде на срещата между БСП и Радев, въпреки охладнелите им отношения

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!