Приехме позиция на Националния съвет (НС) по отношение на тримата министри,  членове на Националния съвет в служебния кабинет. Ще я изпратим на всички. Тя е, че се разграничаваме от членовете на националния съвет, назначени за служебни министри в нарушение на устава на партията. Не носим политическа отговорност за техните действия, както и за цялото служебно правителство. Смятаме за недопустима намесата на президента в намесата на вътрешнопартийните дела, най-вече БСП. 

Това заяви Корнелия Нинова след събрание на НС на БСП. 

"Тези, които са назначени за министри и областни управители, участват в лично качество, а не с мандат на партията и като представители на партията. Не носим отговорност за тяхното управление.

Те остават членове на БСП", подчерта тя. 

Нинова отговори и на вицепрезидента Илияна Йотова за личните решения в БСП. 

"Партията се произнася чрез колективните си органи. Ние сме партия. Лични решения няма. Не знам от чие име говори Йотова.

Днес ви представихме решението на най-висшия орган - Националния съвет. Разграничаваме се от тези хора. Решението е прието със 104 "за", пет "против" и три "въздържал се", каза още Нинова. 

"Подписваме нови споразумения за подкрепа с около 10 леви партии", съобщи още тя. 

Нинова отказа да коментира смените в НАП и "Митници". 

Публикуваме позицията на БСП без редакторска намеса: 

На 02.08.2022 г. встъпи в длъжност служебно правителство, назначено от президента Румен Радев в съответствие с чл.99, ал.5 от КРБ.

В състава на правителството се оказаха трима членове на Националния съвет на БСП.

Информация за предстоящите назначения не постъпи в ръководството на БСП нито от президента Радев, нито от съответните министри – Весела Лечева, Крум Зарков и Явор Гечев.

Не беше спазен чл.33, т.22 от Устава на БСП, който изисква НС на БСП да утвърждава кандидатурите за министри.

Във връзка с тези действия НС на БСП:

1. Смята за недопустима намесата на президентската институция във вътрешнопартийните дела на политическите партии, в частност БСП.

2. Заявява, че БСП се разграничава от членовете на НС, назначени за служебни министри, в нарушение на Устава на БСП и няма да носи политическа отговорност за техните действия, както и на правителството като цяло.

3. Подчертава, че социалистите, назначени в правителството като министри, както и зам.-министри и областни управители, участват в лично качество и не представляват БСП.

4. Припомня, че основната задача на служебното правителство е да осигури оптимални условия за провеждането на предсрочните парламентарни избори и изисква от него да се въздържа от всякакви действия и изявления, които могат да се тълкуват като намеса в полза или в ущърб на участващи в изборите партии и кандидати.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук