Каква е целта на Радев с четвъртото му президентско правителство?  правителство да очакваме след изборите и ще има ли натиск от Брюксел за формирането му? Нидал Алгафари е със значителен опит в политическия PR и ето как отговори той на тези и други въпроси в интервю за "Труд".

- Нидал, според теб какво ще бъде четвъртото правителство на Радев - гълъб на относителен мир в обществото или ястреб, който ще продължи напрежението и противопоставянето?

- Нека да видим какви са нишаните, които дава Радев чрез личностите, които поставя на различните постове. Да почнем с министър-председателя. Сигурно има и някакви добри качества в социалната политика, но заради това да му повериш цялата държава... Да не забавяме все пак, че преди време е бил ЗКПЧ - заместник-командир по политическата част.

Със сигурност ще му е сложно и трудно да влезе в ролята на някакъв обединител, какъвто трябва да бъде Радев. Като погледнем и другите фигури - те са немалка част от хора, които са от БСП и противници на Корнелия Нинова с идеята и целта да бъде ударена самата БСП. Защото Крум Зарков например може да има някакви качества за народен представител и за политик, ако щеш, но не и за министър, че даже и на правосъдието.

Весела Лечева със сигурност е много добра спортистка, невероятна шампионка, но около нея винаги е имало едни много големи въпросителни за начина, по който са придобити богатствата на семейството ѝ.

Ами уволненият преди месец от Корнелия Нинова Никола Стоянов да го назначиш на нейното място? Това е много ясен знак за отмъщение и може би най-големите ревизии, които ще направи това правителство, ще бъдат на министерството на икономиката и индустрията, за да може да доунищожи БСП и така Радев да не остави в българския политически живот читави партии, да ги разпилее доколкото може и да управлява той в мътна вода.

- Е, той се опита да разпилее ГЕРБ и ДПС, но ефектът бе обратен...

- Вече се опита с начина, по който действаше вътрешния министър Бойко Рашков само срещу тези две партии. По този начин той ще се опита и сега да го направи, но се надявам този път да не е със същия ентусиазъм на Рашков и че новият министър ще има малко повече търпимост и по-силна нервна система.

Радев натовари кабинета с много задачи, които той няма да може да изпълни за 2-3 месеца. Основното предназначение на такива правителства е да организират и проведат такива избори, за които да нямаме съмнение в тяхната почтеност.

- БСП веднага биха тревога, че правителството е започнало чистка на техни кадри във властта и настояха Радев да престане да се занимава с партията, която го издигна и избра два пъти за президент....

- Ръководството на БСП казва, че този човек, когото те намериха и извадиха от нищото, предложиха го, избраха го два пъти, ги е предал. Т. е. получава се това, което е казал българският народ - „Храни куче да те лае“. Явно Радев иска да прибере всичко, което е за Русия, което нарича себе си ляво с идеята за някакъв бъдещ негов проект, може би. Няма да е първият, който се е опитал. Много по-кадърни и с повече опит от него президенти - Желев, Първанов и Стоянов - се опитаха да направят свои проекти, но не успяха.

- Каква според теб ще бъде съдбата на социалистите, които станаха министри без разрешението на Корнелия Нинова - изключване или мъмрене?

- Според мен едва ли ще им обърнат толкова внимание, а Националният съвет ще се събере за да препотвърди изключването на Кирил Добрев. Тези министри са остатъци от партията и трудно биха могли да повлияят на останалите. Нинова ще се справи и този път и с тези хора. Те няма да бъдат в листите за изборите и Нинова ще си има една много силна кохорта, която ще я защитава до последно. В БСП ако лидерът сам не си подаде оставката, е изключително трудно някой да успее да го махне.

Гледали сме го този филм - ако Жан Виденов не беше сам решил да си тръгне, нямаше да могат да го махнат. Единственото, което министрите от БСП могат да постигнат, е по-неприятен изборен резултат за партията. Преди време казах, че БСП ще се сгромоляса на изборите. Те правят грешка след грешка.

Например в момента започват да редят листите и за пореден път ще направят така, че не местните лидери да бъдат издигнати за водачи, а ще се наложат хора от Изпълнителното бюро. А има хора по места, които в продължение на 20-30 години са яли достатъчно бой и шамари в личния, професионалния и партийния си живот и в един момент от „Позитано“ 20 им казват - чакай, ти си за следващия или за по-следващия път. Но всяко зло за добро - президентът помогна на г-жа Нинова да не се чуди как да махне тези свои противници- министри, от листите.

- Още преди да бъде обявена датата на изборите се заговори за предизборна коалиция между „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и други по-малки маргинални партии. Може ли да се случи?

- Предизборно надали, след изборите е много възможно, когато се види електоралната им сила. Не вярвам от ПП да са толкова наивни да дадат 7-8 избираеми места на ДБ. А ДБ, колкото и да им се иска в момента да се присламчат към ПП, едва ли биха получили толкова места, за да задоволят интересите на трите формации в това обединение.

Ако след изборите двете партии имат представителство, те ще седнат и ще се разберат. Но имам усещането, че ще се направи една много голяма коалиция, която ще бъде на два принципа. Единият - евроатлантизма, цивилизования свят, еврото, Шенген, и другият принцип е срещу Радев.

- Ами то едни и същи партии биха били и в двете коалиции...

- Именно и смятам, че БСП ще бъде една от първите в едно широко обединение срещу Радев, в което ще се окажат и ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ, ако щете - и „Възраждане“ даже. Това, което той прави в момента - да притиска политическите формации с всичката си злоба и омраза и мъст, която се излъчва от него - единственото, което може да постигне е да ги обедини всичките срещу себе си и да се стигне може би до първия импийчмънт в нашата история.

Няма лошо - демократична държава сме. Както имаше първи успешен вот на недоверие, така може да има и първи импийчмънт. Когато прекалиш правиш така, че тези хора, които си ги нападнал, да се обединят срещу теб.

- Вярно, Радев се изпокара с всички партии с едно изключение - ИТН, които три пъти му сервираха възможността да си прави свое правителство?

- Не съм сигурен, че това е така. Защото когато Слави Трифонов трябваше да състави кабинет, тези, които отказаха да му помогнат, бяха от ПП, а те бяха под силното влияние на президента тогава. Така че те имат пръст в това да не е премиер Николай Василев или Пламен Николов, които бяха кандидатите на ИТН. Държането на Слави бе абсолютно логично. Ако някой смята, че той ще забрави начинът, по който бе унизен с двамата му кандидати именно от ПП, а и от ДБ, значи не познава политическия живот и народопсихологията на българина. Слави просто си отмъсти и смятам, че това бе правилно.

- Смяташ ли, че от този четвърти кабинет на Радев може да се пръкне нова партия, както това стана с ПП преди една година?

- Не. Кои са тези, които ще направят партия? Всички мислеха, че Стефан Янев ще направи някакъв проект, но се видя, че този проект при най-най-добър вариант може да получи не повече от 5 процента от електоралните нагласи. То няма и с кого да го прави този проект. Напълно е възможно обаче от този кабинет да изгрее някоя нова звезда, Атанас Пеканов, например.

Но вече видяхме примера с Кирил Петков и Асен Василев - млади хора, които знаят и със сигурност могат много, но нямат нужния опит. Такива хора трябва да минат през управлението на някое село или малка община, за да разберат как се движи държавата. Тя не е старт-ъп фирма, а не трябва да забравят, че във фирмата освен приходи и разходи, има и застраховки, и култура, а те въобще не се интересуват от такова нещо.

- ГЕРБ най-вероятно ще бъде първа политическа сила след 2 октомври, както сочат всички социологически допитвания. Ще може ли този път да направи правителство и с кого?

- Самостоятелно ще бъде много трудно. Със сигурност трябва да се намерят достатъчно други, които да участват в някакво правителство - дали ще го наречем коалиционно или експертно, но би могло да се случи, ако се преглътнат его-тата на няколко човека. Много лесно е някои да кажат „ГЕРБ без Бойко Борисов“. Да, само че ГЕРБ е Бойко Борисов.

Много трудно се отглежда лидер, а той вече има и нужните качества на държавник. Да кажеш на такъв човек като него, който се е изградил в продължение на 25-30 години махни се, за да пуснем някой друг, е нелепо. Кирил Петков и Асен Василев, макар и да не успяха, са вече лидери на някаква общност. Не може да се казва без този или без онзи, както не може да се казва и без ДПС, защото то представлява една не малка част от населението на България.

- Мустафа Карадайъ посети Турция и бе приет лично от президента Ердоган. Как го тълкуваш това?

- Като един мост, който трябва да използваме. Турция е фактор в нашия регион и с нея се съобразяват и американците, и руснаците, и украинците, и Европа. Включително Швеция и Финландия. Ние сме много мънички и би трябвало да потърсим изгода от това да имаме такава съседка като Турция.

Ако искат, може да се върнат към Стамболов и да видят как е лавирал той със султан Абдул Хамид и какво е постигнал. И другото нещо, което трябва да проумеем веднъж завинаги е, че българският народ е колкото един квартал на Ню Йорк или няколко по-големи квартала на Пекин и бюджетът на България е колкото на тези райони. Не може да се репчим и да се правим на по-големи, отколкото сме.

- Според теб възможно ли е ЕНП, на която ГЕРБ е член, да притисне другата си партия от България - ДБ, да направят коалиция след изборите?

- Все си мисля, че не само ЕНП, но и АЛДЕ ще направят всичко възможно да няма такава бедна провинция в ЕС, каквато е България. И като такава ние не би трябвало да сме вечно недоволни и да създаваме напрежение в периферията на ЕС.

Отделно от това ние сме почти на ръба с президента Радев - с единия крак към Русия, с другия към НАТО. И в един момент това разкрачено положение може да завлече Балканите към всякакви простотии. Смятам, че както ни притиснаха да приемем френското предложение за Северна Македония, по един или друг начин Брюксел сега ще притисне тези партии, които са за ЕС, НАТО, еврозоната - да се обединят и да намерят някакъв достоен начин за това. Може да не бъде чрез лидерите, може да е чрез вторите или третите в партиите.

Това е напълно възможно и е логично да го направят. Защото не може те да искат да ни дават пари, а ние да не можем даже да протегнем ръка да ги вземем. Единственият, който шикалкави по тази тъч-линия, е господин Радев. Човекът, който казва, че Крим е руски, защото там се вее руски флаг, по тази логика всички превзети градове от окупационните сили на Русия в Украйна, са руски. Това нещо не се харесва в Европа. Той ще се опита да събере разни мини партии с един файтон хора, които се наричат русофили.

Русия няма да си остави магарето в калта и ще им налее пари. Но за всичко това е вече много, много късно. Крачките, които сме направили в другата посока, са по-големи от тези, които можем да направим в посока към Русия, колкото и да се опитва господин Радев да ни тласка в тази посока.

Нашият гост

Нидал Алгафари е роден на 18 декември 1965 г. в София. Баща му е сириец, а майка му е българка.Завършва „Кинорежисура“ в НАТФИЗ.

Автор и режисьор е на студентското предаване „Ку-Ку“, делелегиран продуцент на „Шоу и развлекателни програми“ в БНТ.

Продуцент, съсценарист, режисьор на игралния филм „Ла донна е мобиле“. Продуцент и режисьор на телевизионните предавания „Наблюдател“ и „Анонси“. От юни 2002 г. до май 2004 г. е изпълнителен директор на БНТ. Автор на романа „Боже, защо господ лъже“ – издаден през 2014 г.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук