Българите бяха употребени в политическата игра на Бойко Борисов - процедурата победи справянето с бедността и неравенствата. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група, предаде агенция "Фокус". 

"Какво се случи в последните седмици в българския политически живот. Четири неща, които бихме събрали в една дума - подмяна. Уважаеми български граждани, вие бяхте употребени в политическата игра на Бойко Борисов. Първата подмяна - вашето справедливо искане за намаляване на партийните субсидии беше употребено и подменено с опит да се узакони купуването на политици и цели партии от олигарси чрез частно финансиране на партиите. Не, че и сега това не се случва, но сега това е престъпление и го има в НК. Внесените предложения щяха да избелят това престъпление и да го направят законно. Това е поредният опит на управляващите да превърнат корупцията в законна. Втората подмяна - официалното управляващо мнозинство беше подменено скрито - коалицията ГЕРБ и ОП не управлява страната. Управляват ДПС и ГЕРБ. Трета подмяна - истинските въпроси за вашия живот бяха подменени от процедури, процедурата победи бедността и неравенствата. Предложенията на БСП за данъчни облекчения за млади семейства, за преизчисляване на ДДС за храни и лекарства не бяха допуснати дори за обсъждане с процедурни хватки. Важно е защо не бяха - защото не са важни за ГЕРБ", подчерта Нинова във връзка с вчерашното заседание на Бюджетна комисия, на която не бяха разгледани предложенията на БСП, касаещи социалната политика и пенсиите. 

"Докато ви хвърляха прах в очите, че ще намалят субсидията на 1 лв., ЧЕЗ беше продадена на втората Гинка. От 1 юли ще се увеличат цените на ток и вода, а при уж огромен излишък в бюджета Министерство на финансите взема нов дълг от 400 млн., който ще плащаме всички следващите 20 години", каза Нинова.

По думите й подменена е била парламентарната република с еднолична власт от Бойко Борисов. "Без обсъждане в парламентарната група на ГЕРБ дойде в парламента и разпореди 1 лв. субсидия. Разпореди го гръмко и с фанфари", каза Нинова.

Тя посочи, че днес това е отложено с аргумента, че няма доклад за второ четене от комисията. "Това е подмяната. Хубавото е, че ние БСП за България като най - голямата опозиция, вие гражданските структури, омбудсмана, президента, реагирахме на тази политика на подмяната. Докато има такъв отпор, има надежда, че ще спрем безконтролната власт, която си играе с живота на хората единствено да оцелее самата тя", допълни още лидерът на БСП. Тя призова всички да се обединят.