"Както знаете, още от миналото Народно събрание (НС) настоявахме да се направи актуализация на бюджета. За съжаление, тя се забави, но сега вече е на дневен ред. За съжаление, ИТН, ИБГНИ и ДБ не приеха нашето предложение между първо и второ четене да направим обща група, да определим тези общи предложения, които можем да внесем заедно, за да гарантираме мнозинство, което ще ги приеме.

Това е изключително важно, защото иначе рискуваме всеки да направи предложение, които да не бъдат подкрепени от мнозинство в залата и в крайна сметка да не се получи желаната актуализация на бюджета. Съжалявам, че не ни подкрепиха за това разумно решение от наша страна", това заяви на пресконференция в НС лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Така поради неразбиране от тяхна страна или поради други причини не можахме да направим най-отговорното и разумното. Призоваваме за разум и отговорност, а не за предизборно наддаване", коментира тя.

"Искаме да представим нашите предложения, които внесохме, те са обосновани от две неща. Първо – принципното ни отношение към необходимостта да се помогне на хората на най-уязвимите групи при тези трудни месеци, които ни чакат и при тези драстични увеличения на цените, при тази увеличаваща се бедност, здравна и икономическа криза, да подпомогнем тези хора.

Второто нещо, което постигнахме и което смятаме, че е наше предимство е, че всичко, което ще чуете, решихме в диалог с представители на браншови организации, синдикати, лекарския съюз, служебните министри, синдикатите на МВР, т.е. това е общ продукт", изтъкна Нинова.

"Идентифицирали сме 9 важни групи, които са най-уязвими и трябва да бъдат подпомогнати в този момент. Това са млади семейства, деца и ученици, пенсионери, самоосигуряващите се лица, дейци и институции на културата, здравната система като цяло - болнична, доболнична помощ, икономиката и бизнеса, МВР и отбраната и общините", отбеляза лидерът на БСП.

"Съдбата на третия мандат ще се реши днес от Националния съвет на партията", допълни Нинова.

"В аванс няма как да ви дам нищо", каза още тя и заяви, че какво ще стане мандата и колко ще продължи тази дискусия, ще се реши днес. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


Видео: bTV