Предлагаме Народното събрание да задължи правителството да осигури безплатно смяна на личните документи на желаещите българи след атака срещу НАП. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, предава „Фокус“.

Нинова обърна внимание, че от вчера НАП публикува приложение, от което всеки може да провери дали са му изтегли данните.

"От вчера до днес десетки хиляди са проверили и има такива. Правителството действа абсолютно неадекватно. В тази ситуация ние поемаме следната инициатива.

Смятаме, че трябва да се гарантира сигурността на хората, на сигурността им, държавата да си поеме отговорност, защото държава и правителството не можаха да опазят личните данни", обясни Нинова. 

Внасяме проект за решение, с което задължаваме правителството да осигури безплатно смяна на личните документи на онези българи, които поискат това и да създаде добра организация това да стане без напрежение, опашки и чакане. Предлагаме това да се свърши в тримесечен срок.

От понеделник започваме срещи с Нотариалната камара, висшия адвокатски съвет, търсим тяхното професионално мнение, за да гарантираме да няма злоупотреби на личните данни на хората", каза още лидерът на БСП.

Корнелия Нинова заяви още, че проекторешението ще бъде внесено още днес в деловодството на парламента. Според нея трябва да се гарантира да няма злоупотреба с личните данни на хората. По думите й кризата с НАП е безпрецедентна.

"След като не правят нищо, ние поемаме инициатива. Ще ви информираме периодично какъв е резултата", допълни още Нинова. Попитана дали БСП ще поиска вот на недоверие заради НАП, Нинова заяви: "Остава още една седмица на парламента, няма време за такива действия".