„С нас са жители на селата Богдан, Слатина и Каравелово, които бяха наводнени миналата година, и които днес отново са изправени пред тревоги и опасности. Заставаме до техните проблеми, до техните тревоги и търсим решения.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в Народното събрание.

„Поради своето нехайство, властите години наред генерираха този проблем, който се изсипа в селата“, заяви Албена Бонева, жител на с. Каравелово.

Тя представи най-неотложните въпроси, които според жителите на трите села трябва да бъдат решени: „На първо място, да се укрепят коритата на реките. По поречието продължава да има огромни количества дървен материал, който и до ден днешен не се почиства. Вторият проблем е свързан с гората, която не се почиства и незаконно направените просеки за извозване на дървен материал.“

Като трето основно искане Албена Бонева очерта абсолютната липса на информация от властите, било то общински, областни или държавни. „Вчера беше поредното доказателство, когато министър Демерджиев каза, че многократно е разяснявал на населението да подава заявления до Междуведомствената комисия, което е абсолютно невярно.

И в трите ни села никой никога от властите не каза и една дума за това“, обясни тя и настоя жителите на селата да бъдат чувани от властите. „Ние говорим, пишем, но никой не ни чува, никой не ни отговаря на въпросите – 4 месеца и половина“, каза още тя.

Следващото основно искане е свързано с пълна прозрачност на обществените поръчки. „Настояваме да ни бъде предоставена информация и на изразходваните средства, които са предоставени от държавата за почистване и възстановителни дейности. Имаме и съмнение, че се злоупотребява с финансови средства, както и със средствата от даренията, които бяха постъпили по общинската разплащателна сметка, а не по дарителска“, заяви тя и настоя за пълна финансова ревизия на община Карлово.

Като следващо основно искане на жителите на селата е създаването на независима комисия за опис и оценка на щетите на частните загуби. „В началото на септември от всички села подадохме описи, чиито оригинали до ден днешен стоят в община Карлово и никой не знае какво се прави по тях. Може би по тази причина ни липсват едни 80 млн. за кандидатстване за помощ от европейския фонд “Солидарност“, посочи Албена Бонева.

„Дойдохме на срещата с молба някой да ни обърне внимание, как да предотвратим последващите щети в цялото село“, заяви Йорданка Семкова, жител на с. Слатина. По думите ѝ жителите имат няколко искания, а държавните власти не им обръщат внимание.  „За нас от 2 септември това е проспано време. Общината нищо не направи, освен почистването на коритата на селското дере“, заяви тя и очерта част от проблемите в селото, които са свързани с непочистеното корито на р. Слатина, окаяното състояние на мостовете в селото, лошата инфраструктура на улиците и опасното състояние на административната сграда.

„Моят апел е към всички институциите – да се ускорят процедурите с обществените поръчки, това е единственото оправдание на община Карлово“, каза още тя.

Според Петя Стоянова, жител на с. Богдан, сме в навечерието на второ наводнение, а още не сме се справили с последиците от първото. „Пет месеца наред се борим с помощта на доброволци, не усетихме помощта на държавата зад гърба си. Почувствахме, че тя е абдикирала от нас“, заяви тя.

„Шест месеца след първото наводнение – пълно безхаберие и всички институции са оставили тези хора сами да се справят с неволята и тревогата си“, заяви Корнелия Нинова и посочи стъпките, които ще предприеме левицата, за да помогне на хората: „Още днес ще внесем в Министерски съвет искане за експертна комисия, която да установи щетите още от първото наводнение. Това още не е станало. Също така днес сигнализираме АДФИ за одит на средствата, които са отпуснати, както и на разходваните пари от дарителската сметка. Ще следим какво се случва и ще бъдем настоятелни пред служебния кабинет, областната администрация и общината в Карлово. Да се предприемат всички мерки за защита на хората и възстановяване на инфраструктурата“, посочи лидерът на БСП.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук