Искаме стенограмата от Председателския съвет, за да докажем, че не сме се съгласявали да се продължават мерките по евтаназия на животните. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова.

Чухме сутринта министър Радев да казва, че по време на Председателския съвет ние сме се съгласили и сме постигнали пълно единодушие по отношение на кризата със заболяването. Това не е вярно. За да докажем, че не е вярно, днес току-що поисках писмено стенограмите от двата председателски съвета при председателя на парламента. Ако ми ги дадат, ще ви ги предоставя, за да видите кой каква позиция е заел, кой какво е искал. Дано това да стане още днес, за да се знае коя политическа сила какви въпроси е поставила и какви решения са взети накрая, заяви Нинова.

Никой не показа протоколи от изследването в продължение на месец. Никога не сме твърдели, че няма чума, искахме доказателства, а те ги показаха едва вчера.  А ако има доказателства, защо чакат някакви проби. Те си сменят мнението през час, нека да изчакаме. Ако искат да отхвърлят отговорността от себе си за този хаос и липса на организация, и да я прехвърлят на някой друг, няма да стане. Да предприемат всички мерки за дезинфекция, защото това ще е причина за разпространяване на заразата, а не нашата позиция. Измиха си ръцете с директори и хора на ниски нива. А в случая става дума за политическа отговорност, заяви Нинова.

В отговор на въпрос не е ли трябвало да не я пускат в село Шарково, където бяха евтанизирани животни заради чумата, Нинова заяви: "Сигурно е трябвало да ме спрат на входа и да не ме пуснат, сигурно е трябвало да спрат още 250 човека, които отидоха да протестират там. Защо питате мен, питайте министъра на вътрешните работи защо са ни допуснали. Ние не управляваме страната, питайте тези, които управляват страната. Как точно пречим на властите да връчат протоколите и да дезинфекцират района? Влизат и избиват без документи. Докато не видим утре какво ще направят, не предприемаме нищо – едно говориха на Председателски съвет, друго направиха. Направиха много далавери без политическа подкрепа, сега се сетиха, че ние сме им виновни, че не им даваме подкрепа".

Депутатът от БСП Светла Бъчварова подчерта, че е много важно управляващите да отговорят на въпроса откъде дойде заразата. Ако не се отговори на този въпрос, всички болести могат да бъдат превнесени в Странджа. Без отговор на този въпрос този район е застрашен от сериозни проблеми и в бъдеще, без отговор на този въпрос не можем да мръднем напред, подчерта Бъчварова.