Министерството на финансите отново ще се пробва да прокара мярката „бонус срещу донос“ – за финансов стимул на лицата, които дадат на органите по приходите информация, водеща до разкриване на укрити задължения.

Това става ясно от отговор на служебния министър на финансите Людмила Петкова на въпрос на депутата от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Мартин Димитров, който пита какви мерки предприема МФ за изваждане на страната ни от сивия списък за пране на пари.

Списък

Припомняме, че България попадна в списъка на глобалния надзорен орган Financial Action Task Force (FATF) през есента на 2023 г. и ще подлежи на засилено наблюдение.

В отговора си Петкова обяснява, че в периода 2024-2027 г. се планират законодателни промени в данъчното законодателство, като по-конкретно се планира да се въведе финансов стимул за лица, подали информация, съдържаща конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите и водят до установяване и събиране на допълнителни задължения за данъци, мита, осигуровки и лихвите върху тях на обща стойност над 100 000 лв.

Предложения

„Бонус-донос“ бе част от пакета данъчни предложения за изсветляване на икономиката на бившия финансов министър Асен Василев през есента на миналата година, но тогава мярката бе отхвърлена от парламента.

Явно МФ ще направи нов опит да я прокара, като този път заложи праг от 100 000 лева разкрити задължения, над който лицето, дало информация, да има право на възнаграждение.

От отговора на Петкова става ясно, че министерството не се е отказало и от друга отхвърлена мярка от предложенията на Василев – да се разшири обхватът на определението за „трудови правоотношения“, така че фиктивни граждански договори да се облагат като трудови.