Ключът в този парламент е при малките политически партии. Това заяви пред БНР социологът и политически анализатор Евелина Славкова от "Тренд".

"ИТН са в сложна ситуация. За тях да има кабинет е много по-изгодно, отколкото да отидат на предсрочни избори. Ако има нов политически играч, не се знае дали няма да обере вот от ИТН. За тях е много рисково".

Не съм убедена, че дори и Бойко Борисов не си дава сметка, че първият мандат се изчерпа още преди да бъде даден, посочи Славкова.

"Голяма част от партиите в парламента дадоха заявка, че няма да го подкрепят. На Борисов и ГЕРБ чисто символно им е необходимо първият мандат да бъде реализиран, но им е много по-необходимо да не се ходи на предсрочни избори". 

Тя коментира възможността Рая Назарян да е новият служебен премиер, ако се влезе в хипотезата, че отиваме на нови предсрочни избори. 

"Все още се търси начин да се състави кабинет. Нито една от политическите партии няма интерес от нов вот. Няма и никаква гаранция, че президентът би предпочел Рая Назарян за премиер при бъдещо служебно правителство. Започваме да търсим под вола теле".