На 15.09.24г., неделя, в х-л „Кристал Палас” се проведе срещата на инициативен комитет за учредяването на политическа партия „България Може”. Лидери на новата партия са икономическият и политически анализатор Кузман Илиев, създател на „България Може” и Иво Русчев, депутат в три народни събрания.

„Това, което обединява всички нас, е че не искаме децата ни да напускат България. Ние трябва да пазим и развиваме родината ни, а добрите българи не са представени политически. Война, енергийно самоубийство, демографска криза - това са рисковете пред България, които са обратими, но само с отговорност, професионализъм и твърд дух”, заяви Илиев.

Съучредители в новата формация са познати лица като бившият съветник на президента Радев, Александър Маринов. Експертите и обществениците, които влизат в партията, са Ивайло Найденов, преподавател по ядрена енергетика в СУ и Техническият университет, Теодор Димокенчев, съосновател на платформата „Консерваторъ”, Гергана Тодорова, общественик и данъчен консултант, Кирил Нешев, бизнес консултант и други.

Припомняме, че на 28 февруари „България Може” се появи като неправителствена организация и още тогава направи заявка за излизане на политическата сцена. Нейният председател Кузман Илиев се яви като независим кандидат за „евроизбори 2024” и получи внушителните 11 055 гласа - повече от 2/3 от партиите, явили се за участие.

Александър Маринов обяви, че е един от доайените на движението и че се включва заради Илиев и волята му да направи следващата крачка. Преподавателят се подписва под всяка дума, която е написана в Декларацията на инициативния комитет. 

„Унинието е смъртен грях. Да не спираме да се борим да направим нещо ново за обществото”, прикани преподавателят в СУ. 

“Нужни са реални действия и ни чака много работа, защото липсата на посока и перспектива вече са опасни”, подчерта Иво Русчев. 

Гергана Тодорова заяви, че: „Има дефицит на осъзнатост, убеденост, устойчивост.” Бизнесдамата е прегърнала каузата, заради думите „България Може”. 

Новата политическа формация няма да участва на предстоящите парламентарни избори, а започва работа из страната. Очаква се до месец да бъде организиран и Конгрес, на който да се приемат и учредителните документи на партията.