Родителите ще получат още един бонус в размер на 450 лв. на дете. Увеличеният размер на данъчните облекчения за деца ще важи и за доходите, получени през 2022 г. Това е записано в проектобюджета на Министерството на финансите за 2022 г., пише "Труд".

По този начин родителите ще могат още веднъж да ползват облекчението и в началото на 2023 г. при подаване на данъчните декларации за доходите от настоящата 2022 г.

Облагаемите доходи през 2021 г. на един от родителите могат да бъдат намалени с 4500 лв. за едно дете, с 9000 лв. за две деца и с 13 500 лв. за три и повече деца. Тъй като данъкът върху доходите е 10%, реално това означава намаление на дължимите налози съответно с 450 лв., 900 лв. и 1350 лв.

В момента в закона е записано, че това голямо данъчно облекчение е еднократно и важи само за доходите от 2021 г. Но при приемането на бюджета за 2022 г. ще бъде предложено облекчението да важи и за получените през настоящата година доходи.

Намалената ставка на ДДС за ресторанти, книги, спортни съоръжения и памперси вече е решено, че ще важи до края на 2022 г. Но разпространението на заразата от коронавирус може да доведе до ново удължаване на действащите данъчни мерки и въвеждането на нови мерки за преодоляване на последствията от следващи вълни на пандемията, пише в проектобюджета на Министерството на финансите.

През 2022 г. в данъчното ни законодателство ще бъдат включени новите правила от Директива на ЕС относно административното сътрудничество в областта на данъчното облагане. Тези промените ще влязат в сила от 2023 г.

В директивата е предвидено задължение операторите на онлайн платформи да предоставят информация на данъчните за лицата, които използват техните платформи, за да продават стоки, да предоставят услуги, да дават под наем недвижимо имущество и всякакъв вид транспорт.

Платформите ще дават данни за доходите, които са реализирани чрез пуснати на тях обяви.