България трябва да участва на световните пазари. Европа има интерес от разширяване на Западните Балкани, така че ще финансира подобна стъпка.

Това заяви Мартин Димитров от "Демократична България" и председател на парламентарната комисия по икономически политики и иновации в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Няма лошо в това да има самолетна линия със Скопие. Заслужава се да се опита. Не трябва да се храни илюзията, че ще се решат останалите спорни теми. Трябва да се преценяват ефектите от дадени икономически мерки. Сметките са важни“, подчерта той.

„Забавянето на новия бюджет е притеснително. Заложения дефицит трябва да е под 3%, за да се покаже, че въпреки кризите публичните финанси са стабилни.

Трябва да се намери една тънка червена линия, за да се помогне на засегнатите от кризата, но това не трябва да се постига с разхищения“, изтъкна председателят на парламентарната комисия по икономически политики и иновации.

Мартин Димитров смята, че трябва да си запазим и развием икономиката, защото без висок растеж нищо няма да можем да постигнем.

По думите му 12 години ГЕРБ не са завършили газовата връзка с Гърция и сега правителството трябва да го направи. „Ние трябва да можем да купуваме газа, който ни е най-изгоден. Няма да можем обаче да влияем на световните пазари“, изрази мнение Димитров.

„Не би трябвало да изпуснем цените, но ако видим, че нещата отидат в тази посока, защо да не въведем диференцирано ДДС“, предложи Мартин Димитров.