Трябва да променяме държавата си. В IT сектора е уютно, с хубави доходи, но ние не живеем на самотен остров. Моята мотивация е да помогна с това, в което съм добър. Това заяви в студиото на "Лице в лице" по bTV министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Той посочи, че едно от предизвикателствата пред електронната държава е в законодателството, тъй като в момента то не позволява да се премине към изцяло ефективно електронно управление. 

Промяната е трудна, не само в администрацията, а и в частния сектор. Никой не е отишъл при служителите на гише, за да им каже, че от утре или след три месеца започват да работят по нов начин.

Но дори някой да им го е казал, те ще му отвърнат, че това няма как да се случи, защото просто законът и наредбата са такива, че не им позволяват да заработят по нов начин, обясни министър Божанов.

,,Системата на здравеопазването може да бъде много сериозно подобрена с новите технологии, защото те ще освободят ресурс за медицинския персонал и като цяло ще направят системата много по-ефективна. Ето защо дигитализацията ѝ трябва да се случи максимално бързо'', допълни той. 

Относно електронната здравна карта Божидар Божанов посочи, че тя най-вероятно ще бъде част от новата лична карта, която ще бъде с чип.

До няколко години ще имаме нови лични карти с чип, които ще бъдат комбинирани със здравните карти, увери министърът на електронното управление.

Електронната държава намалява дребната корупция. Тя обаче създава и рискове, защото можем да отворим вратата за централизирана електронна корупция.

Затова ще се постарая никой да не може да манипулира, извлича и да продава данни никъде и на никого, заяви в заключение Божанов.