Военнослужещите получиха нови социални придобивки, след като парламентът прие окончателно новия Закон за отбраната. Според военния министър Николай Цонев с този нормативен акт ще приключи реформата в армията.
Между 51 - 60 човека от Генералния щаб ще бъдат съкратени, след като бъдат направени структурните промени, заложени в закона. Цонев уточни, те не са генерали. Освен това има възможност за удължаване на мандата на началника на Генералния щаб с една година. Дали това ще се случи с генерал Златан Стойков ще реши премиерът и президентът, добави военният министър.

Според приетия днес закон наемът на военнослужещите и цивилните служители, на които не може да се предложи служебно жилище, ще бъде покриван от министерството. След 15 прослужени години на военнослужещите ще се предоставя право за закупуване на жилище от фонда на Министерството на отбраната. Освен това е предвидено не се плаща такса за децата на военнослужещите, настанени в държавните детски градини към министерството.
Създава се и възможност министърът на отбраната да определи длъжности, на които да се приемат и лица с двойно или с чуждо гражданство и лица без гражданство. Камелия Цветанова, БЛИЦ