Според европейските страни не е разумно да се поставя въпросът за членството ни в Шенген, заради миграционната криза и промените в достъпа до пространството. Това каза министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „БСП лява България“ Иван Валентинов Иванов във връзка с актуална позиция на правителството на Република България и МВР относно присъединяването на страната ни към Шенген, предаде „Фокус“.
"Основните страни, които отлагат, са други европейски държави. Там аргументът е, че сега във връзка с миграционната криза и с промените, които бяха направени до достъпа до Шенгенските граници не е разумно да се поставя и да се повдига този въпрос, въпреки че ние настояваме това да стане, защото самото отлагане вече има друг знак", поясни тя. 

Министър Бъчварова посочи, че в нито един момент не е била променяна позицията на правителството по отношение на членството ни в Шенген. 

Тя заяви, че винаги са настоявали тази тема да бъде разгледана и да се получи решение. Бъчварова обясни, че въпросът дали технически е готова страната ни за това членство е решен и има позиция. 

По думите й решението се отлага или се свързва с определени политически решения във връзка със способността на страната ни да се справи с корупцията и да гарантира по границите във вътрешността на страната правила, които са ключови за Шенген.

Министърът в оставка обясни, че лично е поставяла въпросите и пред немските и френските си колеги и обърна внимание, че е в непрекъсната връзка и с румънските министри, за да преценят по какъв начин и кога да настояват точката за членството на България в Шенген да влезе в дневния ред. 

Бъчварова допълни че в момента страната ни използва много активно възможностите на шенгенската информационна система за въвеждане в изпълнение на сигналите за арест на издирваните с европейска заповед за арест, както и за изземване на издирвани вещи и документи за пътуване на лица, съпричастни към терористични.