Мотивите на г-н Петров са изцяло в интерес на лицето, за което е получена европейска заповед за разследване. Това заяви в парламента депутатът от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов по време на обсъждането на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Европейската заповед за разследване.

Спецакция в офиси на Настимир Ананиев! СНИМКИ

„Стана много спешно, ние сме на второ четене, гласувайте за предложенията на народния представител Петров (Петър Петров от "Възраждане" - бел. ред.), защото, ако не сте разбрали, полиция и жандармерия са нахлули в два офиса в София. Тук ви чета официална информация от един сайт. Проверяват се офиси, свързани с депутата от ПП-ДБ Настимир Ананиев“, каза Караджов от парламентарната трибуна.

При неговите думи залата избухна в радостни възгласи, идващи най-вече от депутатите от „Възраждане“ и Тошко Йорданов.

„Става дума за разследване за данъчни проблеми. При така разумното от мен предложение, бихте променили вота си, за да го защитим, все пак е ваш колега“, обърна се той към колегите си от ПП-ДБ.

Развеселените подвиквания и възгласи продължиха и след това.

"Сигналът срещу Настимир Ананиев е подаден от белгийски служби. Не от нерефеормираната българска полиция и прокуратура, както казват колегите от ПП-ДБ. Явно е имало данъчни измами през партньорите, с които той е работил, които са се занимавали, забележете, с транспорт и логистика. Това обяснява защо Настимир драпа всеки път да е в комисията по транспорт, видимо за да може да си развива незаконния бизнес, но белгийците това са го хванали", каза Тошко Йорданов.

"ПП-ДБ би трябвало като Матросов на амбразурата да го защитят. Така, както защитават секретаря на МВР, който е сниман с едни пуделчета и едни пачки, както защитават Бойко Рашков, който не знае кой му идва на рожден ден и изненадан, че някакви трафиканти са му били на гости, не знае, че са го снимали с пудела в заведение, както защитават Кирил Петков, който излъга за канадското си гражданство, както защитаваха Гюров. Имат традиция в защитаване на шашави хора", каза още той.

"Сега вижте къде отиде законът. Спряха поправките и кой ще защитава Настимир? Ето, г-н Петров е от опозицията и е правил Настимир на мат и маскара, но той като истински адвокат, клел се в името на справедливостта, можеше да го защити и малко да го уварди. Не беше честно от ваша страна", обърна се той не без ирония към заместник-председателя на парламента Росица Кирова.

Михаил Камбарев от ПП-ДБ възрази срещу изнесената от Гроздан Караджов новина, на което Караджов отговори: "Аз съм сигурен, че българската мафия е достигнала до Белгия и вече е завладяла тяхната прокуратура и тя изпраща такива злонамерени сигнали срещу политическите представители на вашата парламентарна група, не за друго, а защото идват избори. Аз съм сигурен, че белгийската прокуратура си няма абсолютно никаква друга работа, освен да се занимава с вашето представяне на изборите". 

И продължи с ирония: "Аз очаквах, че вие питаете някакви позитивни чувства към г-н Ананиев. Тая поправка е изцяло в негова полза и вие направо го пратихте на кино, меко казано. Той няма да може да се ползва от 7-дневния срок, предложен от г-н Петров. Според мен вие искате да се отървете от него час по-скоро. И нищо чудно. При условие че има европейска заповед за разследване, силно съм убеден, че вие искате да се отървете от г-н Ананиев".

Ананиев с нечувано оправдание за спецакцията в офисите му!

Коментарът на Любен Дилов-син от ГЕРБ-СДС обаче засенчи всички останали: „Аз смятам, че трябва да изразим кетегорично отношение, една нарочна декларация, в която да констатираме, че и белгийската прокуратура не е реформирана и също като един Васил Иванов Кунчев да заявим, че след като реформираме нашата прокуратура, ще реформираме и прокуратурите на други поробени народи“.

„Още повече, става дума за белгийската прокуратура. Доколкото аз знам, главният инициатор на реформите в съдебната система г-н Христо Иванов има апартамент в Брюксел, т.е. няма да харчим излишни пари в усилието да реформираме и чужди поробени прокуратури“, добави той и предизвика аплодисменти в залата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ! 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук