С днешното заседание, т.нар. преврат, върна колективното начало на партията и противно на всички изписани лъжи, не е имало форма на реваншизъм, рязане на глави и т.н. Всички решения бяха взети с мнозинство от над 100 гласа. Това заяви Атанас Зафиров, който бе избран за председател на БСП след подаването на оставката на Корнелия Нинова. 

"Важните неща от днешното заседание - БСП стартира пълен цикъл от избори, които ще приключат с конгрес през ноември. Целта на днешния пленум бил свикване на извънреден конгрес за промяна на устава, но нищо такова не се е случило. 

В края на месец ноември ще имаме конгрес. Беше избран председател на партията, който да води този процес, както и работна група с председател Гуцанов, която да организира и да подготви протичането на цикъла и конгреса. 

На Националния съвет беше направено предложение за избор на председател на ПГ в лицето на Гуцанов. Заместник-председател - Драгомир Стойнев. 

Промяната започна и трябва да мине през всеки партиен член на БСП. Надяваме се този процес да има своята кулминацията на нашия традиционен събор на 27 юли на Бузлуджа, където каним всички леви партии, движения, социалисти, да бъдем заедно и да бъдем единни. 

Благодарих за гласуваното ми доверие. Това не е лесно решение, знам че има огромни очаквания към това временно ръководство за успокояване на ситуацията и плавен преход. 

Още един мит и упорито повтаряна лъжа, която беше разобличена - тезата за таргашите, които искат да отворят крепостта отвътре и да пратят БСП в лапите на ГЕРБ", заяви още временно изпълняващият длъжността председател на БСП.  

Официално от „Позитано” 20: Това е новият лидер на БСП

Той увери, че БСП няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС. 

"Всичко, което се изприказва в последните дни е в контекста на усилията промяната в БСП да бъде спряна. Промяната е необратима и скоро резултатите ще станат видими и ясни", завърши Зафиров. 

Гуцанов заяви, че БСП апелира Калоян Методиев да се оттегли като народен представител от БСП. 

"Този курс на обединение е ключово важен - затваряне на всички фронтове вътре в партията, както и извън партията. Трябва да се градят мостове, а не да бъдем в изолация - нещо, на което бяхме свидетели в последните години. Пътят е към отваряне на БСП", увери той, припомняйки, че връзките с важни институции, където са били избрани хора издигнати от БСП, са били прекъснати във времето. 

Гуцанов обяви и каква ще бъде политическата съдба на Георги Свиленски. 

"Имаше сериозен дебат в залата и ставаше въпрос за влизането през многомандатните региони. Виждате, че Националният съвет се обедини около това, че е Видовден и има неслучайности. Няма случайности в живота и мъдростта надделя. Има решения на колективният орган, ще разгледаме как се налага наказание. На този етап мисля, че това беше най-правилното решение. Дали е било правилно - беше много по-добре да има местен човек, който да е народен представител от плевенска област и Благоевград. Решението на изпълнителното бюро беше друго, но не е спазено - г-жа Нинова и г-н Свиленски да влязат от София, аз от Варна, което е спазено и г-н Драгомир Стойнев да влезе от Стара Загора", сподели той.