Корнелия Нинова взе странни решения в последните дни. Намирам ги за учудващи. Калоян Методиев е бил включен в листата с еднолично решение, без да е взето предвид становището на Изпълнителното бюро. Това заяви пред Нова нюз временният председател на БСП Атанас Зафиров.

Той пое поста след почти единодушно решение на Националния съвет на партията след подадената оставка от страна на Корнелия Нинова.

Според него "Нинова проведе опит за заседание на коалиционния съвет, в който нямаше кворум и беше нелегитимен. Аз също не съм присъствал, не е ясно как се е провел. Решението Свиленски да бъде председател на ПГ не е легитимно. Ще обсъдим такъв да бъде Борислав Гуцанов.

Няколко часа след като получиха SMS, че заседанието на Националния съвет ще бъде на 15 юни, дойде и нов - че ще бъде на 23-ти. Не беше ясно защо това се случи", обясни той.

Зафиров припомни, че е работил рамо до рамо в ръководството на БСП.

"Имахме успехи, но допуснахме и грешки с Нинова. Резултатите от изборите бяха катастрофални, а тя пое отговорност. Сега вървим по установената процедура. В следващите месеци ще дадем точна оценка за работата на досегашното ръководство.

Всички резултати са лоши, трябва да проведем обмислен избор за нов председател. Преврат няма, а само нормални партийни процедури", допълни Зафиров. 

На въпрос смята ли да се кандидатира за пълен мандат за председател на БСП, той заяви, че този въпрос не стои на дневен ред. "В момента имам поставена задача от партията и мисля да я изпълня с достойнство", заяви той.

"БСП няма да участва в правителство с ГЕРБ и ДПС под никаква форма. След като първият мандат е на ГЕРБ, предполага се, че няма да участваме", подчерта Зафиров.

На въпрос ще участват ли в разговори с ГЕРБ, временният председател на БСП заяви, че това ще е за да артикулират ясно позицията, която са заявили на Националния съвет.