Мнозинството в Народното събрание (НС) окончателно реши да закрие Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) и да прехвърли тази политика към ресорния министър.

Със законодателните промени се разшириха правомощията на министъра на електронното управление, който ще е председател на Съвета по киберсигурност и пряко ще отговаря за машините за гласуване.

Министърът на електронното управление ще управлява и Дирекция "Информационни технологии", която се прехвърля от транспортното министерство към новото ведомство в структурата на Министерски съвет (МС).

Министърът ще има редица правомощия, като Министерството на електронното управление, съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метеорология ще удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване по методика, която ще утвърждава министърът на електронното управление. Срещу тази поправка възразиха от ДПС.

"Министър, който е от определена политическа сила, ще има влияние и върху този процес. Да не забравяме, че министърът не е безпристрастен", каза депутатът Мюмюн Мюмюн.

ДПС и ГЕРБ възразиха Съвета по киберсигурност да се председателства не от вицепремиер, както е досега, а от министъра на електронното управление.

"Смятаме, че с тази промяна в някаква степен се неглижира киберсигурността и ролята на Съвета по киберсигурност", каза Михаил Илиев от ГЕРБ, настоявайки този текст да отпадне.

В защита на предложението от мнозинството уточниха, че Съветът по киберсигурност е консултативен, а не контролен орган.

"Най-компетентният човек в държавата по електронното управление, министърът на електронното управление, да може да взима правилните решения и, съответно, да докладва на по-високо ниво", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" (ПП) Стоил Стоилов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!