Народното събрание започна извънредното си заседание, на което ще бъде изслушан министърът на финансите - Росица Велкова.

Заседанието започна с Проект на Решение за избиране на Временна комисия за изработване не проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание.

Гласуването мина анблок и така бяха избрани членовете на временната комисия – по двама от всяка парламентарно представена партия.

Думата първа взе Корнелия Нинова, която направи обръщение както към народните представители, така и към министър Велкова:

„Много партии приемат времето за предизборно. Нека не допускаме да се налага практиката на контактьори. Това не доведе до добър резултат. Предложението на Борисов да има контактна група между нас, народните представители, президента и служебното правителство, не е разумна. Не ни трябва такава група, която да изкривява нещата.

Тя помоли финансовият министър да огласи тревожните числа на дефицита и инфлацията:

„Вашите цифри се разминават много сериозно с нашите и състоянието, в което оставихме държавата“, обясни тя.

„Правите бомбастични и странни прогнози за догодина. Искаме да знаем къде ще ги харчите тези пари, след като няма и социална програма. Да не би да е за онези самолети? Струва ни се, че имате порочната практика, като ГЕРБ да заложите по-малко разходи и накрая на годината да има излишък, който вие знаете как се харчи. Вашите цифри не отговарят на истината“, обясни Нинова.

Социалистката подчерта, че за БСП е изключително важна социалната програма и подкрепата към икономиката.

Според направеното предложение за финансова рамка на бюджета, се предвижда 6,6% дефицит и около 16 млрд. лева дълг, заложени за следващата година. Замразяване на минималната работна заплата, въпреки рекордната инфлация в страната и средно около 12% ръст на пенсиите от юли следващата година.

„Бюджетът, приет от Народното събрание, е приет на дефицит. Очакваме преизпълнение на данъчно осигурителните приходи с около 250 милиона лева, от които 50 от данък върху дохода на физически лица, основно свързано с увеличаването на заплатите“, посочи от своя страна Велкова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук