Прокурорът от Софийската градска прокуратурата Милен Ютеров обяви, че няма законови пречки за регистрацията на новоучредената партия с име "Няма такава държава". До две седмици ще стане ясно дали формацията с председател Слави Трифонов, ще бъде вписана в регистъра на политическите партии, предаде БНР.

"Няма такава хубава държава" - това е бил подходът, с който учредителите на партията "Няма такава държава" (НТД) на шоуменът Слави Трифонов и екипа му са подходили при избор на името. Това обясниха адвокатите на НТД на заседанието в СГС по регистрацията на партията.

Според защитата, за да се приеме името на партията, учредителите й са подходили с позитивно чувство затова са го избрали. Те не отричат държавността, а казват, че няма такава хубава държава, уточнява news.bg.

Защитата изтъква, че с допускането на партията в политиката, държавата щяла да стане още по-хубава, като целите, задачите и начините на постигането е спрямо на закона и Конституцията.

По време на днешното заседание магистратите приеха представените писмени доказателства и страните по делото не предявиха нови такива. Изпълнени са законовите изисквания за регистрация на партията, спазени са законовите процедури, изпълнени са правните действия, а според адвокатите на НТД няма налице пречки съгласно Конституцията да не бъде регистираната партията.

На заседанието стана ясно, че графичното изображение на партията ще бъде синя ръка с линии от цветовете на българското знаме - бяло, зелено и червено. Адвокатите обясниха още, че така представеното графично изображение на партията не трябва да бъде тълкувано като използване на българското знаме. От държавното обвинение нямат обструкции и по отношение на логото на партията и то трябва да бъде прието.

Състав на Софийския градски съд (СГС) ще се произнесе в законов срок от две седмици по искането за регистрация партията на шоумена Слави Трифонов - "Няма такава държава".

БЛИЦ припомня, в началото на месец ноември сценаристът от "Шоуто на Слави" Тошко Йорданов внесе документите за регистрацията на ПП "Няма такава държава" в Софийския градски съд. Това стана след учредяване на партията при закрити врата месец по-рано. 

Още при учредяването юристи изразиха съмнения за името на партията, което може да се възприеме като уронващо доброто име и престиж на държавността. Според проф. Огнян Герджиков, бивш депутат и премиер, името "Няма такава държава" е в нарушение. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!