„В цял свят, като започнете от Америка до Япония, всяка партия си има, така да се каже, обръч от фирми… Ако мислите, че моите възможности са по-малки от на един банкер, значи нямате реална представа за възможностите на един политик“.

Това може би е най-известният цитат на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Казва го преди 19 години, когато гостува в „Шоуто на Слави“ преди едни от парламентарните избори през 2005 г.

Въпреки прякото признание за незаконно облагодетелстване от власт обаче до днес, близо 2 десетилетия по-късно ситуацията си остава същата.

Всъщност обръчите от фирми на агент „Сава“ (псевдонимът от Държавна сигурност, с който е известен Ахмед Доган) днес са се развили до така степен, че спокойно могат да кандидатстват за олимпийска дисциплина.

А основен касиер, който да преобразува държавен капитал

(разбирай пари на данъкоплатците) в средства за издръжка на митичните Доганови сараи – палатите му в столичния квартал „Бояна“ и край морското пристанище „Росенец“, е един от най-известните играчи на прехода – Румен Гайтански – Вълка.

Последният е известен като наследника на светлия бизнес на разстреляния бос на кримигрупировката ВИС Георги Илиев, от която и до днес притежава собствеността на легендарната къпалня „Мария-Луиза“ в София.

А заради дългогодишните си схеми в сметопочистването и сметоизвозването както в столицата, така и в редица други български общини, се сдоби с прозвището Царя на боклука. Днес вече е известен и с трето – Касиера на Доган.

За никого в ДПС не е тайна, че бизнесменът Румен Гайтански-Вълка е един от най-близките приятели на Ахмед Доган и винаги има свободен достъп до сараите му.

Редица публикации назад във времето са правили връзка между Румен Гайтански и ДПС и по-конкретно - с почетния председател на движението Ахмед Доган. Известният като „Сокола“ лидер на партията се оттегли от активната политика, след като две десетилетия оглавяваше основаното през 1990 г. ДПС, но се вписа в устава му като почетен председател.

В годините от създаването на формацията досега приближени до Доган знакови лица от ДПС започват да се свързват със скрита власт в държавните институции и с корупционни практики.

Междувременно след напускането на оперативната политика Ахмед Доган стана собственик на бизнес за стотици милиони, който не е за подценяване.

През 2018 година Доган стана съдружник в „Сигда“ ООД, а после фирмата купи от ЧЕЗ огромния и стратегически за икономиката и националната ни сигурност ТЕЦ „Варна“, заедно с пристанището във Варненския залив. Сделката е финансирана с кредит от банка, рефинансиран по-късно с пари на „Търговска банка Д“.

След това властта наля десетки милиони на топлоцентралата за студен резерв –

т.е. да държи мощностите си в готовност, ако има нужда от електроенергия. Така банковите сметки на ТЕЦ „Варна“ се напълниха с държавни пари до момента, в който се промени политическата конюнктура и ТЕЦ-ът преустанови работа. 

След като официално стана собственик на стратегическото предприятие, то придоби и имотите, които днес Доган обитава. Първо беше сараят в „Бояна“, който е собственост на фирмата „Делта Епсилон“ и функционираше като хотел за нуждите на младежите в ДПС. Всъщност там винаги е живял почетния председател на ДПС, обслужван от персонал. Цяла рота от готвачи, чистачки, градинари и много други.  

Схемата е същата и за другия сарай в Росенец, където Доган прекарва летата.

Сараят беше построен от „Хермес Солар“ – фирма за слънчеви панели на подставеното лице Снежана Карова, зад която винаги е стоял почетният председател на ДПС. Той е и реалния обитател на сарая с незаконните постройки в него. От март тази година „Хермес Солар“ сменя собствеността си.

Снежана Карова прехвърля дяловете си на „Порт Логистика Бургас“, която пък е дъщерна на ТЕЦ „Варна“. Всички обекти на Доган се охраняват от негова лична компания – „Електрик Секюрити“. Доган е в борда на директорите, а собственик е неговата ТЕЦ „Варна“. Охранителната фирма се грижи за Доган след 2021 година, когато беше взето решението НСО повече да не го пази. 

Освен сараите в капитала на дружествата на Доган са и двете яхти, които той ползва дълго време. Една от тях официално беше собственост на Румен Вълка, пишат от години медиите.

Сега Вълка осигурява не просто търговско прикритие за собственостите на Доган,

но и свеж финансов ресурс от държавата, с който да издържа Сараите си. „Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата“, казва през 2009 година Сокола на предизборно събитие в село Кочан и това му твърдение явно остава вярно и досега.

Достатъчно е да се направи детайлно проследяване на движенията по партидите на две свързани с Вълка дружества и сделките , които те сключват както с ББР, така и помежду си. За период от 5 години Гайтански успява да усвои 150 мл. лв. кредит от ББР, да даде 30 млн. лв. от него на Доган, за да се стигне до там никога да не върнат тези пари на държавата.

Всичко започва на 17.06.2019г., когато е сключен договор за кредит между ББР и новосъздадената и контролирана от Румен Гайтански – Вълка фирма “Роудуей Кънстракшън” АД, за 150 млн. лв. Дружеството има индиректна връзка с Вълка – през адреса на дружествата на Гайтански и адвокатът, който ги обслужва – Иван Емилов Георгиев, който

 впоследствие става и формален собственик на фирмата.

Кредитът е отпуснат за покупка на дружество „Пътстройинженеринг“ АД, акциите в което се държат от фирмата на Гайтански „Био Майнинг“ АД, в която същият е основен акционер. Кредитът с ББР на практика е необезпечен, тъй като както „Роудуей Кънстракшън“ АД, така и „Пътстройинженеринг“ АД нямат активи за обезпечаването на кредита. Тоест – банката не е получила съответстващо обезпечение срещу огромната сума, която отпуска на фирмата на Вълка.  

Веднага след като кредитът е отпуснат, на 28.06.2019 г. “Роудуей Кънстракшън” АД плаща на “Био Майнинг” АД 103,5 милиона лева с основание „продажба на акции“. Като 46 млн. лева от тези пари Румен Гайтански - Вълка получава в лично като „дивидент“ от „Био Майнинг“ АД.

На практика се получава, че свързана с Румен Гайтански фирма усвоява кредита от ББР и прехвърля средствата през формална сделка с друга фирма на Гайтански (в която същият участва пряко), като от сделката Гайтански реализира личен приход - дивидент в размер на 46 млн. лева.

И тук идва моментът, в който парите на ББР се озовават в джоба на Сокола.

Това става по доста сложна схема – от получените от “Роудуей Кънстракшън” АД пари, „Био Майнинг“ АД плаща на „Кристална вода“ АД 28.6 млн. лева с основание „заем“. „Кристална вода“ АД е също фирма индиректно и директно свързана с Гайтански по линия на лицата, които участват както в нея, така и във фирми, в които директен собственик е Гайтански.

Междувременно „Кристална вода“ АД се оказва и обезпечител по договор за кредит между „Търговска банка Д“ АД и закупения през 2018 г. от Доган „ТЕЦ Варна“ АД. След серия от финансови врътки и с парите на ББР, на 31.03.2021г. „Кристална вода“ АД

погасява задължението на „ТЕЦ Варна“ АД към банката в размер на 26,7 млн. лева.

На 31.03.2021г. „ТЕЦ Варна“ АД и „Кристална вода“ АД подписват договор, по силата на който „ТЕЦ Варна“ АД се задължава да върне сумата от 26,7 млн. лева, която „Кристална вода“ АД е заплатила вместо него на „Търговска банка Д“ АД.

Отделно от това, на 07.04.2021г. „ТЕЦ Варна“ АД и „Кристална вода“ АД сключват следващ договор за заем за 3,3 млн. лева, която сума „Кристална вода“ АД предоставя на „ТЕЦ Варна“ АД. Така се оказва, че абсолютно незакономерно близо 30 млн. лева държавни пари са отишли при Доган, при това чрез фирмата, която държи Сараите му.

Което повдига абсолютно резонният въпрос дали реално държавата не е издържала и палатите на почетния председател на ДПС.

„На хоризонта винаги има един, който е с прозвище на хищник

и който е готов да застане до Доган - Вълка, и да го допингира за всички процеси в ДПС, за да се върне старият модел. За Вълка всички знаем, че той успя да стане много голям в бизнеса благодарение на ДПС.

Той винаги е бил близо до Сарая, той е един от малкото, които влизат свободно в сарая, и какво си говорят с Доган, само те си знаят“, казва наскоро в интервю журналистът Илхан Андай. Е, явно хищникът на Доган знае как да къса парчета от държавата, за да ги дава на своя благодетел. Докога? Предстои да видим.

Изкараха на светло връзката си през 2017 г.

За добрите отношения между политика Доган и бизнесмена Гайтански се знае от десетилетия, а те самите дори ги изкараха на светло през 2017 г. Тогава беше официално регистрирана първата фирма на почетния председател на ДПС. 

Тя бе създадена в края на годината с името „Уотър-Витал“, а съдружник в нея е именно Румен Гайтански. Доган и Гайтански имат по 50% от капитала от 20 000 лв, като са и управители на дружеството с основен предмет на дейност бутилиране и продажба на минерална вода, както и разработване и реализация на проекти за вецове и пречиствателни станции, ремонт на ВиК, експлоатация на язовири.

Фирмата обаче така и не развива дейност и  през 2019 година е продадена, а в последствие и заличена от Търговския регистър.