С нови обувки, джапанки и чорапи ще се сдобият бежанците, настанени в центровете у нас. Това става ясно от обществена поръчка, пусната от Държавната агенция за бежанците (ДАБ) към Министерски съвет. За целта те заделят близо 91 000 лева без ДДС, а с налога сумата достига малко над 109 000 лева.

Със средствата ще бъдат закупени общо 6834 чифта от трите вида стоки. От тях 5100 ще са мъжки, 384 – дамски, и 1350 детски.

Парите идват по Норвежкия механизъм, а целта е да се повишава качеството на социалната подкрепа към търсещите закрила у нас и по-специално уязвимите групи. Такива са най-вече непридружените малолетни и непълнолетни деца, пише "Телеграф".

Изисквания

Обувките трябва да са тип маратонки. Изискванията към тях са да са подметка поне 3 сантиметра. Могат да са от изкуствена кожа, текстил или синтетичен материал. Не трябва да имат апликации и съответно без дупки за вентилация. Чехлите на свой ред задължително трябва да са без разделител между пръстите. За чорапите е заложено условие да са изработени от 75% памук.

Изхранването на бежанците на ден излиза между 3,94 и 8,50 лв., става ясно от друга поръчка на ДАБ за доставка на готова храна за чужденците, търсещи закрила. Предвидената сума е над 22,7 млн. лв. без ДДС за следващите 24 месеца.

Поръчката е разделена на 4 различни позиции. Първата е за разпределителните центрове в София, втората за този в Харманли, третата е за този в село Баня, а последната – за лагера в село Пъстрогор. Изпълнител все още не е избран, но за всяка една от тези четири позиции има подадени голям брой оферти.

Оферти

Осем фирми искат да доставят храната на бежанците в столицата, също толкова и за този в Харманли. Първият побира 1526 души, а вторият – 1676 човека. Офертите показват, че цената за един пълен храноден варира от 3,94 до 8,50 лева. В нея влизат разходите по приготвянето, опаковането, контейнерите за еднократна употреба, възнаграждения на персонала, транспортирането.

Менюто трябва да е разнообразно, а ястията да са съобразени със сезона, с приятен и разноцветен вид. Те трябва да включват млечни продукти, месо – без свинско, риба, яйца, варива, картофи, зеленчуци, плодове, мед, чай, кафе, какао, вода, шоколадови изделия. При приготвянето на храната не трябва да се използват силно ароматни и люти подправки, а дневното меню да осигурява около 2493 калории.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук