Районната прокуратура в Пазарджик образува досъдебно производство срещу вече бившия кмет на село Черногорово по сигнал за купуване на гласове.

Малко преди първия тур на изборите в социалните мрежи се разпространи видеоклип, на който се вижда как, като кандидат за шести мандат, Емил Захариев организира томбола за личния си автомобил срещу гласуване, съобщава "Монитор".

Дори и след изборите Захариев не е дал обещания джип на никого.

Повдигнатото му обвинение е за предлагане на облага с цел склоняване на избирателите да гласуват за определен кандидат. Ако престъплението бъде доказано, Захариев може да получи от 1 до 6 години затвор и глоба от 10 до 20 000 лева.

Междувременно Районна прокуратура-Плевен образува две досъдебни производства във връзка с постъпили в нощта на изборите сигнали за купуване на гласове.

На 27 октомври вечерта, малко след официалния край на изборния ден в прокуратурата, е постъпил сигнал за купуване на гласове в жилищния район в близост до автогарата в града.

Незабавно са образувани две досъдебни производства и са предприети неотложни процесуално-следствени действия. Късно през нощта са проведени разпити пред дежурен съдия на свидетели на престъплението.

По едното досъдебно производство към наказателна отговорност е привлечен мъж на 42 години от Плевен. Той е признал вината си и е поискал да сключи споразумение с Районната прокуратура.

По силата на постигнатото споразумение на обвиняемия се налага наказание 10 месеца лишаване от свобода, изтърпяването на което се отлага с три години изпитателен срок, глоба в размер на 5 000 лева и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност за срок от три години.

Споразумението е внесено за одобрение в Районния съд. По второто досъдебно производство разследването продължава, като към наказателна отговорност е привлечен мъж на 37 г. от Плевен.

С постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемият е задържан за срок до 72 часа и след внесено предложение до Районния съд му е наложена постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

В същото време пък главният прокурор Сотир Цацаров поряза Мая Манолова за твърденията й за изборни нарушения в ромските махали.

От инициативния комитет на кандидатката за столичен кмет преди два дни изпратиха искане до обвинител №1 за прокурори и разследващи полицаи във всички т.нар ромски секции в София по време на балотажа.

В разпространен до медиите отговор от офиса на обвинител №1 посочиха, че екипът на опозиционния кандидат-кмет не е дал никакви конкретни данни за търговия с гласове.

В самия сигнал от председателя на ИК Никола Вапцаров и адв. Минчо Спасов се говори за „безпрецедентно купуване на гласове” в секции с преобладаващо ромско население във „Филиповци“, „Красна поляна“, „Люлин“, „Слатина“ и „другите покрайнини на град София”.

От комитета призовават: „Настоятелно МОЛЯ да организирате извънредно дежурство на всички прокурори и разследващи полицаи, които не са в разрешен отпуск, лично да присъстват със служебни и лични автомобили в ромските квартали на София, за да констатират купуването на гласове, което се готви повсеместно”.

В отговор Цацаров посочва какъв е стандартният ред, по който се организира защитата на политическите права на гражданите в изборния ден – градският прокурор и директорът на СДВР работят заедно, през деня дежурни прокурори могат да реагират на конкретни сигнали, в това число – и подадени онлайн.

„В подадения от вас сигнал липсват каквито и да е конкретни твърдения за извършени престъпления против политическите права на гражданите, освен общото заключение за „безпрецедентно купуване на гласове” в избирателни секции, за които сте приложили резултатите от първия тур на изборите”, отбелязва Цацаров.