Обвиняемият за търговия с влияние и уличен от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) в корупция президентски секретар Пламен Узунов инструктира областни управители как да правят избори, пише "Правен свят".

Пламен Узунов е бил поканен на инструктажа на областните управители, който се провежда във вторник в Министерския съвет, като „представител на президентството“, макар че официално той няма нищо общо със служебния кабинет, чиято е отговорността за провеждането на тази процедура.

Инструктажът бе иницииран и представен от служебния премиер Стефан Янев, който обаче изненадващо напусна малко след началото му. Единственото, което стана ясно от думите му бе, че очаквал „подводни камъни“ при провеждането на предстоящите избори, без обаче да уточнява какво има предвид.

 „Не трябва да допускаме практики от предишни избори, които дават основание да се говори за нередности“, заяви Янев пред областните управители. Според него една от основните трудности ще е провеждането на изборите изцяло с машини, а организацията трябва да е такава, че да няма опашки пред секциите и удължаване на изборния ден.

Веднага след това си изказване служебният премиер напусна срещата, която продължи при закрити врата и под ръководството на Пламен Узунов. Сериозни въпроси обаче се повдигнаха и относно това с какво право Узунов провежда подобен инструктаж, при положение, че нито е член на служебното правителство, още повече, че е обвиняем за доста сериозни престъпления, свързани с търговия с влияние и корупционни престъпления.

Припомняме, че Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков станаха обвиняеми за престъпления по чл.321,ал.6 от НК и по чл.282,ал.2 от НКПо-късно в доклад на ОЛАФ името му отново бе замесено.

Предоставените данни от службата се отнасят до разследване относно потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по фонд „Вътрешна сигурност“ за закупуване на превозни средства за нуждите на Министерството на вътрешните работи по времето на Узнов. Данните от ОЛАФ бяха присъединени към разследването за търговия с влияние.

Сега, още повече в условията на закрито обсъждане, възниква притеснението какви точно инструкции смята да даде точно Узунов на областните управители и дали „подводните камъни“, споменати от служебния премиер всъщност не се залагат умишлено от самото служебно правителство, с любезното съдействие на назначилото го президентство!