Президентът Румен Радев пристигна за двудневната си визита в Словения. Посещението е по покана на държавния глава на Словения Борут Пахор. 

Румен Радев е придружаван от съпругата си Десислава, като двамата бяха посрещнати с официална церемония от президента Борут Пахор и съпругата му Таня Печар. 

В Любляна българският президент положи венец пред Паметника на жертвите от всички войни, символизиращ националното обеднинение на словенския народ. В президентския дворец Румен Радев и Борут Пахор имаха среща "на четири очи", а след това ръководиха пленарните разговори между официалните делегации на България и Словения.

Сред акцентите в разговорите на българския президент в Любляна ще бъдат актуални въпроси от регионалния, европейския и международен дневен ред, както и двустранните търговско-икономически отношения, инвестициите, туризма, културата и образованието. Президентите на България и Словения ще обсъдят перспективите на държавите от Западните Балкани за интеграция в ЕС и НАТО. Планирано е Пахор и Радев да открият и словенско-български бизнес форум.