Председател на Националния съвет по антикорупционни политики ще бъде министър-председателят, реши правителството на днешното си заседание. Кабинетът прие промени в правителственото постановление № 136 от 2015 г., с което се създава Съветът.

Измененията предвиждат също така Главният инспекторат към МС да изпълнява функциите на секретариат на Националния съвет по антикорупционни политики, като осъществява административното и организационно-техническото обслужване на Съвета и подпомага експертно неговата дейност.

Националният съвет по антикорупционни политики е междуведомствен орган със съвещателни, координационни и контролни функции по отношение на разработването и изпълнението на политиките в областта на превенцията и противодействието на корупцията.

Една от основните цели на Споразумението за съвместно управление на Република България в периода 2021 г. - 2025 г. е България да бъде държавата, която да задава модел за успешна борба с корупцията.

Определянето на министър-председателя за председател на Националния съвет по антикорупционни политики подчертава значимостта на тези политики и гарантира политическия ангажимент към тях.

По този начин ще се осигури и необходимата политическа координация при разработването и изпълнението на антикорупционните политики, което е важно условие за тяхната ефективност.