В деловодството на парламента пръв е представен проектът на обединението "Демократична България" за промени в Конституцията - първият законопроект, внесен в новото Народно събрание, показва справка на онлайн страницата на институцията.

Законопроектът е подписан от всички 27 депутати от "Демократична България" и продължава събирането на необходимите за внасянето му поне 60 подписа.

Проектът предвижда поставяне на главния прокурор под демократичната отчетност на Народното събрание и избор на нов главен прокурор на мястото на Иван Гешев, окончателно реформиране на Висшия съдебен съвет (ВСС) като орган на съдийско самоуправление с намалена квота на парламента, въвеждане на пряка конституционна жалбасъздаване на конституционно основание за провеждането на лустрация, посочват от коалицията.

В деловодството е внесен и проектът за промени в Изборния кодекс, с който се предлага избор на нова Централна избирателна комисия, въвеждане на гласуване по пощата, отпадане на тавана от 35 секции в страните извън Европейския съюз, обособяване на изборен район извън страната и видеозаснемане и излъчване от броенето на бюлетините в секционните комисии след края на изборния ден.

Пакетът от законопроекти, свързани с електронното управление, и инициативите за закриване на специализираните съдилища и прокуратури и преобразуване на антикорупционната комисия предстои да бъдат внесени по-късно, информират от "Демократична България".