"Предлагам на Висшия съдебен съвет да прекрати трудовия договор на Татяна Дончева като прокурор при Софийска градска прокуратура, поради липса на професионални качества и морал за заеманата длъжност." Това посочва главният прокурор Иван Татарчев за отстраняването на Татяна Дончева като магистрат на 21 април 1992 г. 

Само 8 дни по-късно съдебните кадровици се съгласяват с внесените от Татарчев мотиви и отстраняват Татяна Дончева от длъжност.

Днес, почти 29 години по-късно, Дончева влиза с бодра походка в 45-ото Народно събрание и обявява пред камерите, че ще връща морала в парламента.

Изхвърлената заради липса на морал от прокуратурата ще връща морала в законодателния храм!?

И докато осъзная, че приказките за морал, придружени с характерната й интонация, не са първоаприлска шега, тя настанява поналятата си снага в мекия стол на парламентарния президиум. 

Не коя да е, а най-моралната жена в българската политика Мая Манолова описва Дончева като "носител на морала" и я калесва за зам.-председател на Народното събрание.

Морал, морал, морал... И за него говорят две семпли женички. Едната сменила няколко партии за по-малко от 5 години, а другата, която преди месец твърдеше, че на никаква цена няма да участва в кандидатдепутатските листи.

Няма ли да е по-добре думата "морал" да изчезне от лексиката на Народното събрание, уважаеми читатели. Или може би двете момичета ще я патентоват само за своя употреба? 


Днешното представление за откриването на парламента нямаше да е пълно без главната роля на Мика Зайкова. 

79-годишната мила млада дама обърка президента Радев с предшественика му Плевнелиев.

Вероятно доволна от лапсуса си, миловидната пенсионерка започна да се кикоти толкова шумно, че бузите на гостите в Народното събрание почервеняха от неудобство. "Боже, къде сме попаднали", чудеха се и няколкото дипломати, решили да уважат събирането на парламента.

И още не успели да се опомнят от взривяващите емоции, зрителите получиха поредната доза адреналин. Този път от един охранен мравояд, който представяше кандидатурата на Атанас Атанасов за зам.-председател на парламента.

Мравояда пропусна да каже, че Атанасов се е издигнал в кариерата си като началник на политическата полиция на Иван Костов. Но явно това за Мравояда са подробности. Сигурно е забравил да го каже, защото е бленувал отново да стане министър.

Този път сценаристът Тошко не поиска да разпарчетосва журналистите, задоволи се да целуне Мика Зайкова в кулоарите и сигурно пази в ръкава си поне няколко запомнящи се атрактивни изпълнения.

Чаровната усмивка на Зайкова се оказа заразителна и за Хаджигенов. Мутрата му се разтегли в неподправена гримаса и оголи зъбите му. От самолет се виждаше, че сън не го хваща да стане член на правителството, на което и да е. Няма значение, само да е министър, да го вози служебен мерцедес, а секретарка да го глези с кафе и шоколадови бонбони. На протестите се влачеше по дънки и евтини тениски, сега се изтупал в бяла риза и скъп костюм. И няма търпение да се обръщат към него с "г-н Министър"...


От парламентарната трибуна Десислава Атанасова обяви, че е време шоуто да свърши.

Не съм съгласен с Вас, г-жо Атанасова, Шоуто тепърва започва.

Шоуто не само започва, но и едва ли ще е безплатно. Ще видим как милионите български граждани ще реагират на шоуто, още повече че в Европа се задава невиждана от години икономическа рецесия.

Финалът е отворен...


Ивайло КРАЧУНОВ