Осама бин Ладен е забранил убийството на Джо Байдън, защото е вярвал, че демократът ще бъде некомпетентен президент и ще води САЩ към криза, пишат от dailymail.cо.uk

Бин Ладен е написал това в писмо през  2010-та година, което е било намерено на мястото на неговото убийство през 2011-та година.

Документът става публично достояние през 2012-та, но сега отново попада в международния обмен, заради хаотичното изтегляне на американските сили от Афганистан. 

Бин Ладен, по онова време лидер на Ал-Кайда, е смятал да убие тогавашния президент на САЩ Барак Обама и бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс. Сред доводите му за убийството на Обама, той пише:

"Обама е лидерът на неверниците и убиването му автоматично ще направи президент Джо Байдън, както е по процедура. Джо Байдън е тотално неподготвен за този пост, което ще доведе САЩ до криза."

Американското разузнаване смята, че заговорът за убийството на Обама не е бил изпълним, но въпреки това, оценката на Бин Ладен за способностите на Джо Байдън отеква мощно сега, когато афганистанската столица Кабул падна в плен на талибаните. 

На 8 юли Джо Байдън каза, че е малко вероятно талибаните да поемат контрол над Афганистан и отрече възможността за хаос в Кабул.

Всичко това повдига много въпроси към Пентагона, Белия дом и начинът по който американците отстъпиха пред талибаните.