Заплатите на депутатите нарастват с 477 лв. Причината за това е, че те взимат по три средни заплати в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие.

През декември средната заплата в обществения сектор е 1628 лв., което е със 159 лв. повече спрямо септември, обявиха от НСИ.

В резултат основната месечна заплата на депутатите става 4884 лв. Допълнително те взимат пари за стаж, както останалите граждани на страната, и по-високи заплати за участие в парламентарни комисии.

Освен това депутатите взимат по още две трети от основната си заплата, с които да плащат на сътрудници, консултанти и експерти. Решението как да бъдат използвани тези пари се взима от парламентарните групи.

Депутатите, които участват в парламентарни комисии, ще взимат основна заплата от 5372 лв., а председателите на комисии - 6593 лв. Възнагражденията на членовете на комисии нарастват с близо 525 лв., а на председателите - с 644 лв.

Повече пари и за първите в държавата. Най-висока е заплатата на президента Румен Радев - 9 768, което е с 954 лв. повече от предходното тримесечие. Председателят на парламента Цвета Караянчева и премиерът Бойко Борисов получават по 7 300 лева. 

В тези суми не влизат допълнителните възнаграждения като прослужено време и други бонуси. С тях заплатите им скачат над 10 000 на месец. През 2005 година като независим депутат в 40-то НС Минчо Христов получава заплата в рамките на 2 000 лева. Сега, според данните на НСИ и с последните увеличения, брутното възнаграждение на депутатите достига близо 5 000 лева. 

"Нахалство и безобразие. Депутатите трябва да се огледат и да видят колко получават българските пенсионери. Депутатите са загубили изцяло своята социална чувствителност. И това е големият проблем", коментира Минчо Христов, цитиран от Bulgaria on air.

По закон заплатата на народните представители е три пъти колкото средната заплата в публичния сектор. Тя е една от малкото, която е обвързана със средната, а не с минималната заплата в държавата. 

Икономистът Мика Зайкова обяснява солидните възнаграждения на депутатите с редицата законодателни промени, които засягат доходите за администрацията. 

"Освен че увеличиха заплатите на учителите и на докторите, те увеличиха и на администрацията. Средно с 30%. Това изобщо не е логично увеличението. Нелогично е увеличението на администрацията. На два пъти им увеличиха заплатите", коментира тя.

Заплатите в страната продължават да нарастват въпреки кризата, породена от мерките срещу Covid-19. Средната заплата в страната за декември е 1468 лв., което е с 8,8% повече от същия месец на предходната година, обявиха от НСИ.

За разлика от други години, когато възнагражденията нарастваха във всички сектори на икономиката, през 2020 г. ситуацията е различна. В редица сектори има сериозен ръст на заплатите, а в други, които пострадаха най-много от Covid-19, има спад.

Най-голямо е намалението на възнагражденията в сектора “Хотелиерство и ресторантьорство” - с 18%, където за декември средната заплата е само 643 лв. В този сектор има и най-много уволнения.

През декември наетите по трудово и служебно правоотношение са 2,23 млн. души, като заради кризата те намаляват с 60,3 хил. спрямо същия месец на предходната година. За година заетите в сектора “Хотелиерство и ресторантьорство” намаляват с 25 хил. души.

В сферата на културата, спорта и развлеченията заплатите са намалели с близо 20% за година и за декември са средно 976 лв. Намаляват заплатите и в селското стопанство - с 6% до 969 лв.