Според председателя на парламента Цвета Караянчева предложенията за увеличаване на допустимия извънреден труд защитават правата на работниците. 

"Тук пред вас съм като инженер, като човек, който е работил в производство. Аз ще ви кажа практическата част на това предложение. Точно това предложение защитава техните права. Точно това предложение защитава правата на работниците.

Казахте, че няма винаги да сме депутати - вие ще отидете и ще седнете на бюрата си. Хора като мен ще отидат в производството", каза Караянчева по време на дебатите за поправките в Кодекса на труда.

Тя подчерта, че в производството може да възникнат много форсмажорни обстоятелства, които да доведат до полагането на извънреден труд.

По думите й в тези случаи работниците влизат в положение и искат да има извънреден труд, който им се заплаща.

"Те ясно съзнават, че няма откъде да им дойдат средствата за заплати, ако не си изработят със собствените ръце тази продукция. Бъдете по-обективни. Не говорете манипулативно, не правете внушения", скочи Караянчева на социалистите.

По думите й в производството не е като в парламента и има диалог. 

"За разлика от тук в залата, където пише "Съединението прави силата" и всички сме орел, рак и щука, там, когато има форсмажорно обстоятелство, и работодатели, и работници са един екип. Там няма разделение, защото всички вземат заплата на база на изработената продукция, а не на написани разни пищовчета, които ми разнасяте...", продължи Караянчева.