За огромните усилия, които полагаме, за да не допускаме нелегални мигранти, ние си носим отговорност. За това, че спазваме международната конвенция, дошли са на нашето КПП и сме им взели отпечатъци, стояли са при нас и след това ги изпращаме, това не означава, че те могат да ни ги направят вечно наши. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел за заседанието на Европейския съвет, на което ще бъде обсъдена и темата за мигрантите.
"Ние сме предложили компромис, 6 месеца ги работихме. Огромна част от колегите ги подкрепят. Той едновременно за действие на трите аспекта: незабавна охрана на външните граници срещу незаконната миграция, изнесени центрове извън границите на ЕС и вторичното разпределение в съюза. Проблемите с миграцията могат да бъдат решени с необходимите средства. Ще настоявам колегите от Италия и Австрия да ни подкрепят за споразумението с Турция да работи. Преди няколко дни президентът на Турция каза, че до този момент само говорим за него, но почти нищо не е платено.

И не на последно място, както в България имаме различни кодове - жълт, оранжев и червен код, които, когато се споменат, хората знаят за какво да се готвят, така в ЕС да бъдат създадени тристепенни нива на действие, които в зависимост от мигрантската вълна, автоматично да се задействат, за да не се налага провеждането на ненужни срещи”, заяви той.
 
"Не виждам защо, след като се вижда, че няма нелегално преминали и засечени в Европа, да подписваме подобни споразумения. Ние сме получили 160 млн. евро и  всички дават за пример българската граница. Изненадам съм, че един от лидерите на холандските партии, който беше 2 дни в България, обиколи всички граници и каза, че се справяме прекрасно. Дори в  неговия парламент са го критикували за това", посочи Борисов.

"Никой няма право да говори от името на която и да е държава. Затова имаме върховен комисар, прекрасни исторически отношения.
Турците спазват в пълен аспект споразумението си с България. Помните какво беше пред ЦУМ, и какво е сега", подчерта премиерът. 


 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!