Австрийската полиция и армията направиха днес впечатляващо учение на отблъскване на мигрантска вълна на границата със Словения при град Шпилфелд. От 1 юли страната приема от България европрезидентството, а главната тема ще е борбата с нелегалните мигранти.
 
Тежко екипирани и въоръжени войници и полицаи - с каски, бронежилетки и щитове, специални бойни машини "Пандур" за блокиране на пътя на групи от хора, и инструктори с полицейски кучета показаха готовност да затворят австрийската граница, ако немският вътрешен министър изпълни заканата си да затвори границата на Бавария. 
 
Учението бе проследено от вътрешния министър на Австрия Херберт Кикл и на министъра на отбраната Марио Кунашек, уточнява Канал 3.
 
Десетки полицейски курсанти играха ролята на напиращи към границата мигранти по време на учението. Така бе изпробвана за пръв път новата австрийска гранична система "Пума", както отбеляза австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе пред немския в. "Билд".
 
"Ние искаме да бъдем подготвени за всякакви сценарии и да изпратим ясен сигнал, че повече няма да изпуснем контрола и да позволим свободно преминаване както през 2015 г.", добави той.